Familjegrupp ger avlastning under lång väntan till bup: ”Lite unikt för Åmål”

Publicerad:
Linn Skärlund och Stefan Löwenborg, psykiatrisjuksköterska respektive kurator/KBT-terapeut, jobbar på Medpro Clinic Åmål, som börjat med gruppbehandling för anhöriga till barn som väntar på behandling hos bup. Foto: Andreas Dagström

Medpro Clinic Åmål har i samverkan med barn- och ungdomspsykiatrin, bup, börjat med gruppbehandling för anhöriga. Syftet är att underlätta och ge stöd under väntetiden, från remiss till behandling.

– Det har varit väldigt lyckat, säger utvecklingschef Evelina Stranne.

Ungas psykiska hälsa, UPH, är ett tilläggsuppdrag på flera av Medpros vårdcentraler. I Åmål omfattar uppdraget samtliga Dalslandskommuner. Oavsett var man normalt sett är listad kan barn och vårdnadshavare vända sig till Medpro Åmål och få kostnadsfri hjälp med milda psykiska besvär.

Det kan exempelvis handla om utåtagerande barn, eller tonåringar med svårigheter att hantera stress, oro och ångest.

Unikt uppdrag

Lite Åmålsunikt är att UPH-uppdraget här även omfattar gruppbehandling för vuxna.

– Vi har ett jättefint samarbete med bup, men ju fler remisser desto större blir konkurrensen om tiderna. Vi har fått till oss att väntetiden kan uppfattas som lång, säger Fredrik Skärlund, verksamhetschef på Medpro Clinic Åmål.

I syfte att underlätta väntan startades föräldragruppen. För när ett barn är i behov av hjälp från bup, då påverkas hela familjen.

– Genom gruppen kan vi se hur respektive familj på bästa möjliga sätt kan få stöttning. Studier visar att mat, sömn och närhet har förmåga att påskynda tillfrisknandet, säger Fredrik Skärlund.

Fyller tomrum

När ett barn eller ungdom blivit remitterad till specialist, då får primärvården inte längre ge behandling. Det är just i glappet mellan konventionell primärvård och specialistvård UPH fyller ett tomrum.

Mottagandet från berörda har också varit mycket positivt, säger Evelina Stranne, utvecklingschef psykisk hälsa på Medpro Clinic Åmål. Vid avdelningen jobbar två psykologer och tre behandlare, hos vilka det går att få tid redan efterföljande dag. Bokningar kan göras både per telefon och via webbsidan.

Artikeltaggar

ÅmålBarnFamiljFredrik SkärlundPsykisk ohälsaUPHVård och omsorgVårdcentraler

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare