Hoppa till huvudinnehållet

Åmålskrögare tar över Fyren på Duse: ”Det är en magisk plats”

Publicerad:
Reporter Nathalie Forsström
Nathalie Forsström
nathalie.forsstrom@saffletidningen.se
Det är Markus Enocksson och Rebecca Svenhage från Åmål som ska ta över både Fyren och Ekenäs restaurang och camping.
Det är Markus Enocksson och Rebecca Svenhage från Åmål som ska ta över både Fyren och Ekenäs restaurang och camping. Foto: Nathalie Forsström

Nu är det klart med nya krögare till restaurang Fyren på Duse. Efter årsskiftet kommer de även att ta över restaurangen och campingen på Ekenäs.

Det är restaurangparet Rebecca Svenhage och Markus Enocksson från Åmål som ska ta över driften av restaurang Fyren.

Royne Karlsson som har drivit verksamheten på Ekenäs sedan restaurangen stod klar 2019 har sagt upp sitt avtal. Samtidigt sökte Säffle kommun krögare som ville ta över restaurang Fyren på Duse. Den ingår i dag i avtalet med First camp men en annan lösning efterfrågades då First camp ville fokusera på campingen.

Nu har kommunen hittat en lösning. Nästa vecka får paret Rebecca Svenhage och Markus Enocksson som driver Dalslands skafferi i Åmål ta emot nycklarna till Fyren. När det gäller Ekenäs finns en avsiktsförklaring som innebär att Rebecca och Markus tar över vid årsskiftet. Avtalet med Royne Karlsson har förlängts så att han fortsätter driva verksamheten det här året.

För Rebecca Svenhage och Markus Enocksson var det kärlek vid första ögonkastet när de kom till Fyren på Duse.
För Rebecca Svenhage och Markus Enocksson var det kärlek vid första ögonkastet när de kom till Fyren på Duse. Foto: Nathalie Forsström
Kommunen söker nya krögare till både Ekenäs och Duse

Dalslands skafferi

Rebecca Svenhage och Markus Enocksson är inne på tredje säsongen på Dalslands skafferi. Innan dess drev de golfrestaurangen på Forsbacka golfklubb under fyra säsonger och det var där de träffades. Nu är de sugna på att utveckla sin verksamhet och siktet är inställt på två destinationer i Säffle kommun.

Tanken för Rebecca och Markus var egentligen att bara svänga förbi Duse och kika på Fyren på vägen till Ekenäs. Men det uppstod kärlek vid första ögonkastet.

– Det är en oslagbar utsikt. Det är lätt att bli hemmablind men det är en magisk plats, säger Rebecca.

De ser stor potential i Duse.

– Det är precis det vi gillar, säger Rebecca Svenhage som också nämner fördelarna med närheten till den verksamhet de bedriver i Åmål.

Vi hoppas att vi som två unga entreprenörer kan få fler att vilja öppna. Det är otroligt viktigt, dels för konkurrenskraften och dels för att få fler att vilja gå ut och äta.
Rebecca Svenhage och Markus Enocksson tar över verksamheterna på restaurang Fyren och Ekenäs restaurang och camping. Här tillsammans med Johan Österman, kommunikatör, Säffle kommun, och näringslivschef Pia Proper.
Rebecca Svenhage och Markus Enocksson tar över verksamheterna på restaurang Fyren och Ekenäs restaurang och camping. Här tillsammans med Johan Österman, kommunikatör, Säffle kommun, och näringslivschef Pia Proper. Foto: Nathalie Forsström

Öppnar i maj

Förhoppningen är att kunna öppna i början av maj men det är en del förberedelser som ska till innan, bland annat med att få iordning de tillstånd som krävs. När Åmålskrökgarna nästa vecka får ta emot nycklarna kan förberedelserna börja på riktigt.

– Vi kommer att söka personal. Vi har bra personal till att börja med men vi söker mer, säger Rebecca.

De unga krögarna Rebecca Svenhage och Markus Enocksson tar över verksamheterna Fyren och Ekenäs. En lösning som näringslivschef Pia Proper tror blir bra.
De unga krögarna Rebecca Svenhage och Markus Enocksson tar över verksamheterna Fyren och Ekenäs. En lösning som näringslivschef Pia Proper tror blir bra. Foto: Nathalie Forsström

Mycket grillat

Markus Enocksson berättar att det blir stort fokus på grillat i sommar. Det finns också planer på trubadurkvällar. Tanken är att Fyren ska vara öppen hela sommaren och att sedan fortsätta med helger och företagsevent.

– Vi har även diskuterat lite julbord men det är svårt att säga redan nu, säger Rebecca Svenhage.

Rebecca Svenhage och Markus Enocksson lämnade anbud på både Fyren och Ekenäs men när det gäller Ekenäs dröjer det till årsskiftet innan de tar vid.

– Det är för att få tid att kunna göra en bra produkt och sätta vår prägel på det. Det krävs mer tid till Ekenäs eftersom det är ett större projekt, säger Rebecca Svenhage.

Vill inspirera

Hon hoppas kunna inspirera andra:

– Vi hoppas att vi som två unga entreprenörer kan få fler att vilja öppna. Det är otroligt viktigt, dels för konkurrenskraften och dels för att få fler att vilja gå ut och äta.

Säffle kommuns näringslivschef Pia Proper är nöjd med lösningen:

– Vi tror att det blir jättebra!

Artikeltaggar

CampingEkenäsFirst campJohan ÖstermanNyheterNäringslivPia ProperRestaurangerSäffle kommunÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.