Hoppa till huvudinnehållet

Fjärdeplats mot Europaeliten – SSÅV klart för Champions League-finalen

Publicerad:
SSÅV tog sig till final i Sailing Champions League efter en fjärdeplats i regattan i Vilamoura, Portugal.
SSÅV tog sig till final i Sailing Champions League efter en fjärdeplats i regattan i Vilamoura, Portugal. Foto: Alvaro CvG

Segelsällskapet Åmålsviken är klart för finalsegling i Champions League efter en fjärdeplats i regattan i portugisiska Vilamoura.

Efter en riktigt dålig start med bottenplacering första dagen vann Team Skålén till slut sex av 18 race efter en framgångsrik andra tävlingsdag.

Regattan för J70-båtar i Vilamoura i Portugal pågick under fyra dagar där sammanlagt tolv lag tävlade i 18 race med fyra lag i varje race. Det började tungt för SSÅV:s lag, som bestod av Tomas Skålén, Fredrik Pettersson, Fredrik Edgren och Frida Jansson, efter den inledande dagens fyra race.

– Det var lite nedstämt första kvällen, men samtidigt sa vi att det är14 race kvar och vi har fortfarande chansen. Vi märkte dock att det är riktigt hög nivå och att man inte får någonting gratis. Vi orsakade en tjuvstart och fick flera straff under dag ett.

– Det var lite mer vind den andra tävlingsdagen, vilket brukar vara gynnsamt för oss, och då vände det och gick det väldigt bra, säger rorsman Tomas Skålén.

Blandade resultat

Den tredje tävlingsdagen bjöd på blandade resultat, men den fjärde och sista tävlingsdagen blev riktigt bra för SSÅV-gänget som när två race återstod låg bra till för en finalplats i Sailing Champions League i Travemünde i Tyskland i slutet av juli. Och i näst sista racet var det klart.

– Men vi hade massor att köra om även i det allra sista racet. Då kvalificerade vi oss nämligen för den här regattans finalrace dit de fyra bästa gick, säger Tomas Skålé.

”Över förväntan”

SSÅV tog sig till finalracet som fjärde och sista lag. Där segrade samma finska klubb, Esbo Segelförening, som även ledde inför finalen och därför avgjordes finalseglingen redan efter ett enda race. SSÅV kom på andra plats, men eftersom lagen tog med sig poäng från grundomgångens 18 race till finalen så räckte det inte för att klättra någon placering.

– Det var sju lag som kvalificerade sig till finalen i Sailing Champions League så det var med god marginal vi tog oss dit. Det var över förväntan. Det här är verkligen en lagsport och hela besättningen skötte sina positioner fantastiskt bra, säger Skålén.

Hann ni fira finalplatsen?

– Ja, när vi tagit oss till Lissabon i går kväll så skålade vi med champagne.

I finalen i Sailing Champions League i Travemünde, som avgörs 22–25 juli, kommer 32 lag att göra upp om titeln Europas bästa klubblag. Där kommer åtta båtar att tävla i varje race.

"Över förväntan”, säger Tomas Skålén efter att SSÅV:s lag inte bara tog sig till Champions League-finalen utan även tog sig till regattans finalrace efter att ha slutat på topp-fyra.
"Över förväntan”, säger Tomas Skålén efter att SSÅV:s lag inte bara tog sig till Champions League-finalen utan även tog sig till regattans finalrace efter att ha slutat på topp-fyra. Foto: Sailing Champions League
Team Skålén och SSÅV vann sex av 18 race i Champions League-kvalet i Portugal.
Team Skålén och SSÅV vann sex av 18 race i Champions League-kvalet i Portugal. Foto: Sailing Champions League
Fredrik Edgren, Frida Jansson, Fredrik Pettersson och Tomas Skålén lyckades över förväntan, enligt rorsman Skålén.
Fredrik Edgren, Frida Jansson, Fredrik Pettersson och Tomas Skålén lyckades över förväntan, enligt rorsman Skålén. Foto: Alvaro CvG
Frida Jansson och Fredrik Edgren skötte sina positioner exemplariskt.
Frida Jansson och Fredrik Edgren skötte sina positioner exemplariskt. Foto: Alvaro CvG
Efter en dålig start kom SSÅV:s lag igång ordentligt i Vilamoura, Portugal.
Efter en dålig start kom SSÅV:s lag igång ordentligt i Vilamoura, Portugal. Foto: Alvaro CvG

Artikeltaggar

Esbo SegelföreningPortugalSeglingSSÅVTomas SkålénTravemündeTysklandVind

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.