Hoppa till huvudinnehållet

Lista: Stiftelserna kommunen avvecklar – pengar till glädje för unga och gamla

Publicerad:
Flera av de stiftelser kommunen ansvarar för syftar till att sätta guldkant på tillvaron för äldre.
Flera av de stiftelser kommunen ansvarar för syftar till att sätta guldkant på tillvaron för äldre. Foto: Hasse Holmberg / TT

Åmåls kommun ansvarar för en mängd olika stiftelser, ofta med syfte att uppmuntra flitiga elever och sätta guldkant på tillvaron för äldre. Men eftersom ränteavkastningen i regel är låg eller icke existerande, och därmed sällan kan betalas ut, vill kommunen nu avveckla så många stiftelser den kan.

Frågan är, vad händer med pengarna från de upplösta stiftelserna? Kommundirektör Jan-Erik Samuelsson har kollat upp saken med ekonomiavdelningen.

Den svarar:

”Stiftelsernas tillgångar kommer fortfarande att utdelas enligt stiftarens vilja till de ändamål som angetts i respektive stiftelseurkund eller i beslut från Kammarkollegiet.

Förut har man inte fått röra själva grundkapitalet, utan varit hänvisad till viss procent av eventuell ränta, men efter beslutet från Länsstyrelsen får man nu möjlighet att nyttja även kapitalet tills det är förbrukat.”

Här är några av alla stiftelser Åmål har bett länsstyrelsen om lov att avveckla:

Stiftelsen Anna von Wolckers – Lif och Kapitalräntefond

Stiftelseförordnandet är Anna von Wolckers testamente från 1876 med tillägg. Pengarna ska gå till bidrag till studier, studieresor, fritidsaktiviteter, sommarkolonivistelse, teaterverksamhet och liknande för barn och ungdomar upp till 18 år som är födda och boende i Åmål.

Flera av stiftelserna som nu avvecklas syftar till att stödja skolelever, bland andra elever som är duktiga på sport.
Flera av stiftelserna som nu avvecklas syftar till att stödja skolelever, bland andra elever som är duktiga på sport. Foto: Helena Landstedt / TT

Kammarkollegiet biföll 1992 en ändringsansökan av de då otidsenliga donationsbestämmelserna.

Tillgångarna uppgår till 301 770 kronor. Avkastningen är så låg att stipendiet inte kunnat delas ut de senaste fem åren.

Stiftelsen Reiman-Åbergs donationsfond

Stiftelseförordnandet har kommit bort men enligt utdrag ur skrivelse från Magistraten till Åmåls stadsfullmäktige 1911 har stiftelsen bildats genom brukspatron J. Åbergs gåvobrev 1847.

Stiftelsen syftar till att stödja verksamheten vid Åmålsgården.

Tillgångarna uppgår till 91 895 kronor. Avkastningen är så låg att stipendiet inte kunnat delas ut de senaste fem åren.

Stiftelsen Svante Danielsson

Stiftelsen bildades genom Svante Danielssons testamente 1967. Syftet är att utdela stipendier till lärjungar i avgångsklasser (studenten) som visat god energi och framåtanda i sina studier.

Tillgångarna uppgår till 19 114 kronor. Avkastningen är så låg att stipendiet inte kunnat delas ut de senaste fem åren.

Stiftelsen Margit och Holger Augustssons donationsfond

Stiftelsen bildades genom Margit och Holger Augustssons gåva den 5 oktober 1976. Syftet är att bidra med trivselbefrämjande åtgärder för pensionärer och personal på Åmålsgården.

Tillgångarna uppgår till 10 929 kronor. Avkastningen är så låg att stipendiet inte kunnat delas ut de senaste fem åren.

Stiftelsen Sven Stenbecks stipendiefond

Stiftelsen bildades genom Sven Stenbecks donation till dåvarande Karlbergsskolan 1987. Pengarna ska vara till förmån för gymnasieelever i Åmål, företrädesvis för studieresor, i andra hand för idrottslig eller kulturell verksamhet, fritidsverksamhet eller annat för eleverna gemensamt ändamål.

Tillgångarna uppgår till 286 048 kronor. Avkastningen är så låg att stipendiet inte kunnat delas ut de senaste fem åren.

Stiftelsen Svea och Alfred Björklunds fond

Stiftelsen bildades genom Alfred Björklunds testamente 1972. Syftet är att avkastningen årligen ska delas ut till behövande åldringar inom före detta Åmåls stad.

Tillgångarna uppgår till 30 266 kronor. Avkastningen är så låg att stipendiet inte kunnat delas ut de senaste fem åren.

Stiftelsen Tössboskolornas samfond

Stiftelsen bildades genom Kammarkollegiets beslut 1978. Syftet är att pengarna ska vara till förmån för eleverna vid grundskolan i Åmål, företrädesvis för belöning och uppmuntran åt elever som visat goda kunskaper i särskilt ämne, god kamratanda eller berömvärt flit.

Även andra motiveringar eller bevekelsegrunder kan vara aktuella.

Tillgångarna uppgår till 42 760 kronor. Avkastningen är så låg att stipendiet inte kunnat delas ut de senaste fem åren.

Stiftelsen Läroverkets minnesfond

Stiftelsen bildades genom Karlstads domkapitels protokoll 1865. Ändamålet är att avkastningen ska vara till förmån för eleverna vid gymnasieskolan i Åmål, företrädesvis för belöning och uppmuntran för kamratanda eller berömvärd flit, belöning till elev, som ägnat arbete åt teater eller musik eller annan kulturell verksamhet vid skolan eller gymnastik eller idrott.

Även andra motiveringar eller bevekelsegrunder kan vara aktuella.

Tillgångarna uppgår till 81 661 kronor. Avkastningen är så låg att stipendiet inte kunnat delas ut de senaste fem åren.

Stiftelsen Almer Ottosson-Gelins stipendiefond

Stiftelsen bildades 1980 genom Edit Olaussons gåvobrev. Pengarna ska gå till ungdomar som hjälp eller bidrag till deras utbildning. I första hand ska stipendierna gå till behövande ungdomar födda eller bosatta i Fröskogs församling och i andra hand till ungdomarna i Åmåls kommun.

Tillgångarna uppgår till 251 368 kronor. Avkastningen är så låg att stipendiet inte kunnat delas ut de senaste fem åren.

Stiftelsen Professor J. G. Edgrens understödsfond

Stiftelsen bildades 1929 med ändamålet att 90 procent av ränteinkomsten ska användas vid ”uppfostran av en eller två begåvade, hederliga och flitiga samt behövande ynglingar, som visat håg och fallenhet för utbildning i lärda eller praktiska yrken, varvid i främsta rummet någon yngling från Korsbyn i Åmåls socken bör komma i fråga.”

Tillgångarna uppgår till 10 937 kronor. Avkastningen är så låg att stipendiet inte kunnat delas ut de senaste fem åren.

Stiftelsen Fonden för stadens parker och planteringar

Stiftelsens föreskrifter finns i ett protokoll fört vid ordinarie sammanträde med Åmåls sparbanks huvudmän 1905. Enligt protokollet gavs bland annat 3 000 kronor i anslag till en fond för försköning av stadens parker och planteringar.

Den löpande avkastningen anses inte längre räcka till för att främja ändamålet. Förvaltaren har därför beslutat att dela ut de kvarvarande medlen till ett närliggande ändamål.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunÅmålsgårdenEkonomiJan-Erik SamuelssonKammarkollegietStiftelserStipendier

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.