Hoppa till huvudinnehållet

Åmåls SK satsar på ungdomarna med Perrier: ”Vi ska vara bäst förberedda”

Publicerad:
Bryant Perrier laddar för sin tredje säsong som juniortränare i Åmåls SK. I år är han även sportchef för samtliga klubbens ungdomslag från U13 upp till J18.
Bryant Perrier laddar för sin tredje säsong som juniortränare i Åmåls SK. I år är han även sportchef för samtliga klubbens ungdomslag från U13 upp till J18. Foto: Roger Pettersson

I höst blir kanadensaren Bryant Perrier sportchef för Åmåls SK:s samtliga ungdomslag, från U13 upp till J18. Han kommer även ha huvudansvaret för J18-laget, precis som han den gångna säsongen hade för J20.

– Planen är att vi ska vara bättre förberedda än Värmlandslagen, säger Perrier.

Åmåls SK satsar hårt på ungdoms- och juniorsidan. Kanadensaren Bryant Perrier kom till Åmåls SK i augusti 2021 och gör till hösten sin tredje säsong som tränare för juniorlaget i klubben.

Men först ska han åka hem till familjen i Penticton i British Columbia i västra Kanada. Där stannar han, precis som ifjol från slutet av mars till slutet av augusti, och laddar om batterierna inför höstsäsongen och ytterligare ungefär ett halvår i Åmål.

Träningsläger i Åmål

I höst planerar han även hålla i ett träningsläger i Åmål för föreningens ungdomar i anslutning till säsongsstarten. Tanken är att svetsa samman spelarna.

Klubbens ungdomstränare, som han under säsongen ska hjälpa att coacha, har Bryant Perrier redan lärt känna.

Bryant Perrier tycker att små, men viktiga detaljer är avgörande för kvaliteten på träningarna och möjligheten att utveckla spelare.
Bryant Perrier tycker att små, men viktiga detaljer är avgörande för kvaliteten på träningarna och möjligheten att utveckla spelare. Foto: Roger Pettersson

– Vi ska få ihop starka lagbyggen och lägret kommer inte att bli särskilt intensivt, utan lite mer av en kickoff. Det ska vara en positiv upplevelse innan säsongen börjar, säger Bryant Perrier.

Vad är din styrka som tränare?

– Jag slipar på detaljerna så att spelarna tränar på rätt sätt. Det kan vara allt från hur spelarna ska positionera sig till att hålla klubban rätt. Går det dåligt i matcher så beror det ofta på att träningarna inte har varit tillräckligt bra.

Bryant Perrier kommer under säsongen att delta på ett ispass per vecka med lagen U13 upp till U15–16. Men det är J18-laget han har huvudansvaret för och där är hans mål att det ska vara högkvalitativa träningar som utvecklarna spelarna.

– Vi kommer att träna sprint för att få upp explosiviteten, träna på gym en gång i veckan. J18-spelarna kommer även att styrketräna ett pass i veckan tillsammans med A-laget. Vi måste ge chansen till de spelare som vill satsa och ta nästa steg i utvecklingen, samtidigt som hela gruppen ska ha roligt.

”Bäst förberedda”

Den gångna säsongen tränade Perrier ÅSK:s J20-lag, men de flesta spelarna i laget är nästa säsong inte längre juniorer. Perrier framhåller att från det laget har sammanlagt sju spelare flyttats upp i klubbens A-lag och två har lämnat för andra klubbar.

Fyra spelare i den gångna säsongens J20-lag var underåriga och de försöker nu klubben behålla i J18-laget, då konkurrensen om spelarna hårdnat eftersom Säffle HC nästa säsong har ett eget J18-lag.

– Det vore optimalt att få behålla dem, men vi vill ändå fylla ut J18-truppen med fler unga spelare som vill satsa på att utvecklas här i Åmål. Även om vi kanske inte kommer ha de allra skickligaste spelarna så ska vi vara bäst förberedda av samtliga lag i serien. Det räcker långt.

Hur känns det att få åka hem till familjen i Kanada?

– Det ser jag så klart fram emot, det ska bli skönt. Men hockeyn är en livsstil och jag trivs också med att vara i Åmål under hockeysäsongen. Jag har skaffat mig många vänner här som jag gärna snackar med över en fika. Jag gillar att jobba hårt när det krävs och försöka njuta av livet när det finns utrymme för det.

Åmåls juniortränare Bryant Perrier jobbar hårt och mycket, ofta med mobiltelefonen som arbetsredskap.
Åmåls juniortränare Bryant Perrier jobbar hårt och mycket, ofta med mobiltelefonen som arbetsredskap. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls SKGymIshockeyKanadaPentictonSäffle HCTräning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.