Hoppa till huvudinnehållet

Jordbruk och rekrytering nya fokusområden för Åmåls USA-utbyte

Publicerad:
Michael Karlsson och James Boyd, i mitten på skärmen, undertecknade på varsitt håll ett nytt vänortsavtal mellan Åmål och De Pere på måndagen. Foto: Andreas Dagström

Åmåls mest livaktiga vänortsutbyte sker för närvarande med amerikanska De Pere. På måndagen undertecknade städerna ett nytt avtal, med anledning av maktskiftet efter höstens val.

– Vid nästa träff ska vi börja dela med oss av erfarenheter från jordbruk och kompetensförsörjning, säger kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (M).

Först en liten uppdatering av vad som redan gjorts, sedan några framåtblickar innan signaturerna sattes på pränt. Det var upplägget för måndagens videokonferens.

– Jag är väldigt spänd på att se vad vi kan åstadkomma tillsammans, sa De Peres borgmästare James Boyd, och fick medhåll av kommunalrådet Michael Karlsson.

Boyd gästade under luciatid Åmål och till hösten är det tänkt att visiten ska återgäldas.

Konkret nytta

Utbytet har länge varit fokuserat på bland annat turismfrågor, centrumutveckling, kultur och inte minst skolan. Men framöver kommer intresseområdet att breddas. I pipeline ligger ”agriculture” samt ”engineering”, det vill säga lantbruk och teknik.

– Vi ska försöka dra så mycket nytta det bara går av utbytet, säger Michael Karlsson.

Kanske sitter De Pere på några användbara tips om kompetensförsörjning till den lokala industrin, eller hur kommunen kan stödja traktens bönder.

Michael Karlsson håller upp det nyundertecknade avtalet. Bredvid sitter Kristin Björk, kommunens internationelle strateg.
Michael Karlsson håller upp det nyundertecknade avtalet. Bredvid sitter Kristin Björk, kommunens internationelle strateg. Foto: Andreas Dagström

Mest för unga

Det var just genom industrin vänorterna en gång sammanfördes. Tryckeriutrustningstillverkaren Megtec, som förr hade produktion i Åmål, har sitt huvudsäte i De Pere.

– Skolan är ändå största biten, säger kommunens internationella strateg Kristin Björk.

Dels brevväxlar Södra skolan ganska frekvent med jämnåriga på andra sidan Atlanten, dels skickar Karlbergsgymnasiet utbytesstudenter.

Karlbergs USA-kontakter innefattar även videosamtal om vitt skilda ämnen. Senast diskuterades religion.

Fakta

De Pere

De Pere ligger i delstaten Wisconsin och har cirka 25 410 invånare.

Förste europé på plats var fransmannen Jean Nicolet, 1634–1635, strax före Åmål fick sina stadsrättigheter.

Officiellt grundades dagens De Pere 1836. Danskar var tidigt en stor bosättargrupp.

Närmaste större stad är Milwaukee.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunArbeteAvtalDe PereJames BoydJordbrukKarlbergKarlbergsgymnasietKommunstyrelsenLantbrukMichael KarlssonRekryteringUSA

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.