Hoppa till huvudinnehållet

Klart: 20 nya offentliga laddplatser i centrala Åmål

Publicerad:
Tio parkeringsfickor vid Mickans grill kommer att förses med laddstolpar. Foto: Fredrik Tacacho

Antalet elbilar på gatorna ökar frekvent. Laddinfrastrukturen i centrala Åmål har inte hängt med – tills nu. Kommunen har skrivit ett kontrakt med Edri Sweden AB avseende uppförande och drift av 20 offentliga laddplatser i stadskärnan.

I höstas stängde kommunen av stadskärnans offentliga laddstolpe, vid torget, efter att det framkommit att lokala elbilsinnehavare passade på att ladda sina fordon, vilket inte var avsikten. Sedan dess, i väntan på en betallösning, har stolpen varit avstängd.

”Det är inte kommunens uppgift att subventionera laddning av bilar”, sa Jan-Erik Samuelsson, kommundirektör i Åmåls kommun, då.

Nu ska den växande efterfrågan avseende laddning för elfordon mättas genom tio nya laddstolpar, med två uttag på varje. Det innebär tio laddningsplatser på vardera parkeringen vid Mickans grill och vid Gamla kyrkan .

– Det är strategiskt bra platser, säger Björn Wennerström, enhetschef på samhällsbyggnadsenheten i Åmåls kommun.

Åmåls kommun har gett företaget Edri Sweden AB i uppdrag att uppföra och sköta laddstationerna. Kontraktet sträcker sig över en 15-årsperiod.

99 nya laddstolpar för elfordon sätts upp – Åkab installerar för framtidenEfter kritik: Kommunen kopplar ur laddstationen på torget

”Bra för handeln”

På parkeringen längs med Torggatan, vid Mickans grill, kommer tre snabbladdningsstolpar (300 kilowatt) och två vanliga laddstolpar (22 kilowatt) att installeras och vid parkeringen intill Gamla kyrkan kommer fyra vanliga laddstolpar samt en snabbladdningsstolpe att uppföras. Längre fram, när elkapaciteten har förstärkts, kommer samtliga laddplatser att uppgraderas till snabbladdning.

Förhoppningen är att de nya stolparna ska vara på plats och installerade innan turistsäsongen drar igång på allvar, någon gång i juni.

– Det känns jättebra. Det finns ett intresse bland turister att kunna ladda sin bil här. Det är bra för handeln också, att kunderna kan ladda bilen under sitt besök här, säger Björn Wennerström.

Är det aktuellt med fler offentliga laddstolpar i nuläget?

– Vi håller på och diskuterar med ett annat företag. Det kan eventuellt bli aktuellt vid resecentrum.

Edri Sweden, som anlägger de nya laddningsplatserna, kommer även att ta över den befintliga laddstolpen på torget.

Även vid gamla kyrkan kommer det att bli tio laddningsplatser.
Även vid gamla kyrkan kommer det att bli tio laddningsplatser. Foto: Fredrik Tacacho
Insändare: Fel att ladda bilen med skattepengarInsändare: Svårt med elbil för turister och hyresgäster

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunBjörn WennerströmElbilarJan-Erik SamuelssonParkeringTorggatanTrafik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.