Hoppa till huvudinnehållet

Landshövdingen Sten Tolgfors vill se havsbaserad vindkraft

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
En tidig dialog med kommunerna, tror landshövding Sten Tolgfors är en väg framåt för snabbare tillståndsprocesser.
En tidig dialog med kommunerna, tror landshövding Sten Tolgfors är en väg framåt för snabbare tillståndsprocesser.

– Västra Götalandsregionen står inför helt fantastiska möjligheter med nya investeringar på grund av grön omställning.

Sten Tolgfors, landshövding i Västra Götalands län, ser elförsörjningen i länet som en av de största frågorna för länsstyrelsen att jobba med och som kommer att kräva mycket samarbete mellan kommuner, företag och myndigheter.

Sten Tolgfors som har rötterna i Åmål var i januari med på Skaraborgsdagen i Vara och lyckades då få applåder mitt i sitt tal. Det var när han nämnde att länsstyrelsens största uppgift att tag i var elförsörjningen.

Det märks att han är engagerad i frågan. Han nämner de två planerade batterifabrikerna i länet, i Mariestad respektive Göteborg, som är på gång och kräver stora energiresurser.

Men så lägger han in en annan vinkel.

– Det är också mycket stora, ibland exempellöst stora, investeringsplaner på gång i mindre kommuner. Då handlar det till exempel om att man ställer om industriella processer i befintliga verksamheter. Det är industrier som går mot elektrifierade industriella processer och på lite längre sikt mot vätgasanvändning.

Länets samlade elförbrukning mäter i dag 18–19 terawattimmar per år. Enligt beräkningar kommer den förbrukningen att nästan ha fördubblats år 2030, till 30 terawattimmar. Mycket beroende på alla industrier som ställer om till att framställa produkter på ett miljövänligt sätt. Till 2045 förväntas elförbrukningen ha tredubblats.

– Den ökade elförbrukningen är väldigt positiv för det är ett mått på grön omställning, menar Sten Tolgfors.

Var ska elen produceras?

Men hur ska Västra Götaland göra för att få till all den här energin? I dag är bara en tredjedel producerat i det egna länet och det är allmän känt att den norrländska vattenkraften kommer att behövas i stor utsträckning i Norrland, där man nu också går igenom en stor grön, industriell omställning.

– Vi behöver jobba tillsammans med Västra Götalandsregionen och Svenska kraftnät för att förstärka ledningsnätet hit till oss i Västra Götaland. I dag har vi ett ben in från Värmland och ett ben från Örebro och Hallsberg, vi skulle också behöva förstärka vårt eget nät.

Sten Tolgfors betonar vikten av att öka själva produktionen av el i vårt eget län för att säkra alla de elprojekt som planeras.

– På kortare sikt är det främst havsbaserad vindkraft som kan ge substantiella tillskott i vårt område. Men även en del landbaserad vindkraft och en del sol och kanske marginellt vattenkraft. Blickar vi efter 2030 så öppnar sig med största sannolikhet också ny kärnkraftsteknik.

Sten Tolgfors berättar om samarbetet med regionen och Svenska kraftnät, under namnet Accel, som handlar om att accelerera elnätsutbyggnaden i Västra Götaland.

– När det gäller energiproduktion så jobbar vi också i rådet för industriomställning, tillsammans med regionen och näringslivet, och en del forskare.

Där ingår till exempel AB Volvo som står bakom det planerade bygget av batterifabriken i Mariestad.

Enklare hos länsstyrelsen

Men vad kan då länsstyrelsen hjälpa till med för att få igång mer elproduktion? Det är länsstyrelsen som ger tillstånd för nya etableringar av produktionsanläggningar.

– Vi behöver ha tidig dialog med kommuner. En tillståndsprocess börjar inte när det kommer in en ansökan utan innan en ansökan tas fram och bereds. Ju mer komplett en ansökan är desto enklare blir själva beredningen av tillståndsfrågorna.

Sten Tolgfors menar att det är främst havsbaserad vindkraft som kan ge en större elproduktion på kort sikt i Västra Götalands län.
Sten Tolgfors menar att det är främst havsbaserad vindkraft som kan ge en större elproduktion på kort sikt i Västra Götalands län. Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt Sten Tolgfors handlar det också om att länsstyrelsen måste försöka organisera sig på ett sådant sätt att den kan korta ledtiderna när ansökningarna kommer in.

– Vi har ett förslag som handlar om regional elnätsplanering, förklarar han.

Det går ut på att man försöker samordna olika tillståndsansökningar, om man vet att det kommer nya etableringar i framtiden så kan man baka in det i planeringen.

”Betydande solidaritet”

När det gäller överklagandeprocesser så förklarar Sten Tolgfors att länsstyrelsen inte kan ändra de regler som finns. Men att den ska jobba för att göra de handläggningsprocesserna mer effektiva.

Sten Tolgfors betonar vikten av samarbete i länet.

– Ska vi klara det här så kommer det kräva en betydande solidaritet mellan olika delar av länet, men också mellan kommuner och olika aktörer. Det här är en samhällsomställning och allt hänger ihop. Det den ena gör spelar roll för hur den andra får det och tvärtom. Naturligtvis påverkar det jättemycket de kommuner som står inför väldigt stora investeringar, men det påverkar också alla kringkommuner.

Artikeltaggar

AB VolvoElproduktionMariestadMiljöSkaraborgSten TolgforsSvenska kraftnätVattenkraftVindkraftVästra Götalands länVästra Götalandsregionen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.