Hoppa till huvudinnehållet

Varbäcks järn och Lewi

Publicerad:
I det numera gröna huset på Västerlånggatan i Åmål låg Varbäcks järn.
I det numera gröna huset på Västerlånggatan i Åmål låg Varbäcks järn. Foto: Andreas Dagström

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

En gång i tiden – faktiskt inte för så länge sen – kunde många butiksinnehavare i Åmål ha förhållandevis goda inkomster. Annat är det i dag. Specialbutikerna är så gott som borta från centrum. Och jag vågar säga att det är svåra tider för en stor del av de ännu överlevande butikerna i stan.

PD-artikeln i lördags om järnhandlare Varbäcks hus på Västerlånggatan, det med det pampiga balkongräcket, väckte minnen. När jag först kom till Åmål fanns här tre järnhandlare, Eskilstunaboden, Varbäcks och Göranssons.

Åmål med omgivning räckte tydligen till som underlag för tre butiker. Men det var en annan tid där man lite till mans behövde handla reservdelar till sina spisar, hus byggdes manuellt från grunden och krävde verktyg, spik och skruv. Undrar hur många artiklar det då fanns i ett järnhandelslager?

Vid behov handlas allt det där nu mest hos Jula eller byggvaruhus. Läste nyligen om Rehnbergs järnhandel i Stenungsund som stänger efter hundra år.

– Alla kommer hit och beklagar. Men de flesta har faktiskt inte varit i butiken på väldigt länge, kommenterade järnhandlare Rehnberg.

Något kan vi här i Åmål glädja oss åt att Järnmagazinet ännu finns kvar med tämligen brett sortiment.

Det händer en del i riket. Socialdemokraterna flyttar på nämndemän/domare som inte förstått det där med snippa och enligt partiet dömt fel. Moderaterna har fått problem med en riksdagsledamot som sökt dåligt sällskap och därefter blivit utpressad.

Men märkligast är väl interiörerna i KD med Sara Skyttedal i centrum? Hon är ju för legalisering av cannabis för eget bruk. När hon inför en tv-intervju av partisekreteraren förbjöds tala om saken, plockade hon fram en gammal händelse från en blöt valvaka för många år sen. Och gjorde en polisanmälan.

Tillsammans med några killkompisar hade hon somnat i en säng. Sen skulle partisekreteraren anslutit och försökt något otillbörligt. Ord står mot ord och saken är dessutom preskriberad.

Men hur reagerar alla goda KD-are, fotfolket som vi ser stretar på i kommuner och regioner med de bästa ambitioner?

Undrar hur tankarna går hos Alf Svensson och Göran Hägglund? Och hos Lewi Pethrus, när han från sin himmel tittar ner på sin skapelse KDS, som den först hette.

Artikeltaggar

ÅmålButikerCannabisJulaKristdemokraternaKrönikorLewi PethrusModeraternaPolisanmälanSara SkyttedalSocialdemokraternaStenungsund