Hoppa till huvudinnehållet

Hög sjukfrånvaro på Åmåls förskolor och i klassrum – avdelning fick stänga

Publicerad:
Elaka virus är i omlopp. På Elisebergs förskola fick en hel avdelning stänga i veckan på grund av att hela personalstyrkan insjuknat. (Arkivbild)
Elaka virus är i omlopp. På Elisebergs förskola fick en hel avdelning stänga i veckan på grund av att hela personalstyrkan insjuknat. (Arkivbild) Foto: Eva Tranefeldt

Flera olika virustyper är i omlopp på Åmåls förskolor och skolor, vilket lett till hög sjukfrånvaro både bland personal och elever.

– Det slog till den här veckan. Redan i måndags kom att det var hög frånvaro på de flesta förskolorna, säger Carina Lavén, verksamhetschef och rektor, med ansvar för förskolorna Örnäs och Eliseberg.

På en av kommunens förskolor, Elisebergs förskola, har en avdelning tvingats hålla stängt i veckan efter att hela den ordinarie personalstyrkan insjuknat.

– Det var en åtgärd som vi fick göra. Det är ovanligt att all personal på en avdelning blir sjuka, säger Carina Lavén.

Även många av förskolebarnen är sjuka och de få som har varit närvarande har fått vara på en annan av förskolans avdelningar under veckan.

– Det är ganska många barn frånvarande så det har löst sig.

Har hjälpts åt

Även på andra förskolor har sjukfrånvaron varit hög, både bland personal och barn, men tack vare flexibel personal och samarbeten mellan avdelningar har ingen mer avdelning behövts stängas ned.

– Vi har försökt rodda med den personal vi har. Vi har inte behövt stänga någon förskola helt, tack och lov.

Den prekära situationen har lösts med vikarier, men även där har sjukfrånvaron varit hög.

– Vi har försökt få tag på personal, men även där har det varit mycket sjukdomar.

Olika sjukdomar

Det ansträngda läget verkar vara en konsekvens av att det är flera olika virus som härjar just nu. Bland annat handlar det om förkylningar, feber och magsjuka.

– Det florerar lite allt möjligt.

På torsdag väntas den avstängda avdelningen på Eliseberg kunna öppna igen, med hjälp av personal från förskolans andra avdelningar.

– Vi får ta en dag i taget. Vi försöker hålla personalen frisk och skulle de bli sjuka får vi hoppas att andra är tillbaka.

Även på Rösparksskolan har sjukfrånvaron varit hög de två senaste veckorna. Påsklovet, om en dryg vecka, kommer lämpligt, menar rektorn Anette Thorbjörnsson.
Även på Rösparksskolan har sjukfrånvaron varit hög de två senaste veckorna. Påsklovet, om en dryg vecka, kommer lämpligt, menar rektorn Anette Thorbjörnsson. Foto: Roger Pettersson

”Extremt flexibel”

Även på Rösparksskolan har sjukfrånvaron varit relativt hög de två senaste veckorna, både bland personal och elever, säger skolans rektor Anette Thorbjörnsson.

– Vi har ganska många sjuka men vi har kunnat rodda om lite så vi har kunnat ha en behörig i varje klassrum i alla fall. Personalen är extremt flexibel, det är ett måste i dessa tider, säger hon.

I vissa klasser har närmare hälften av eleverna varit frånvarande på grund av sjukdom den senaste veckan.

– Det är väl någon influensa som går. Den verkar komma lite senare i år än den brukar.

Artikeltaggar

Åmåls kommunAnette ThorbjörnssonFörskolorRoddRösparksskolanSjukfrånvaroSkola och utbildningVård och omsorgVirus

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.