Hoppa till huvudinnehållet

Så ska Åmåls nya äldreboende se ut – kommunen försvarar valet av Tjuke

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
En arkitektskiss över det nya äldreboendet på Tjuke som visades i kommunfullmäktige. Skissen är gjord av Klara arkitekter.
En arkitektskiss över det nya äldreboendet på Tjuke som visades i kommunfullmäktige. Skissen är gjord av Klara arkitekter.

Låga flyglar i solfjädersform som sammanstrålar vid ett allrum på mitten. Så är det tänkt att att Åmåls nya äldreboende ska se ut.

Kritiken som riktats mot valet av byggplats ändrar ingenting. Tjuke kommer att ersätta Ekbacken.

Sedan kommunstyrelsen gav klartecken till upphandling, har vissa vädrat missnöje över placeringen av det nya äldreboendet. Tjuke anses ligga för långt utanför staden, men kritiken avfärdas bestämt från tjänstemannahåll.

– Det har varit diskussioner om platsen, att den inte ligger i centrum. Jag skulle vilja säga att utifrån de alternativen vi tittat på, så är det här en väldigt lämplig plats, dels med närheten till centrum, dels med den yttre miljön, sa Helena Wretman, chef för välfärds- och arbetsmarknadsförvaltningen, under tisdagens kommunfullmäktigemöte.

Kan hamna mitt i stan

Av samma åsikt är Björn Wennerström, chef för samhällsbyggnadsenheten. Han hänvisar till en föreslagen dispositionsplan från 1978, enligt viken det var tänkt att Tjuke skulle bli bebyggd stadsdel på samma sätt som Västra Åsen.

– Det är nästan bara åt det här hållet och en liten bit norrut Åmål kan växa. Söderut ligger för många fritidsboenden och österut ligger Vänern, säger Wennerström. Detta är ingenting nytt. Om vi gör verklighet av planen i framtiden, så ligger inte boendet i någon utkant, utan mitt i stan.

Helena Wretman tillägger:

– Det blir centralt beläget men ändå en lantlig miljö. Vi tror det blir rogivande och tilltalande för boende.

Liten chansning

Behovet av ett nytt äldreboende har diskuterats under många år. Kommuninvånarna blir stadigt äldre, samtidigt som gamla Ekbacken både är för litet och dåligt anpassat för verksamheten.

Många idéer har dryftats under processens gång, innan diskussionen landade i det nu gällande förslaget. Målet är att boendet ska stå färdigt så nära årsskiftet 2025–2026 det bara går.

– Att förlänga hyresavtalet på Ekbacken kostar stora pengar, säger Björn Wennerström.

Projekteringen som inletts är lite av en chansning, då det ännu inte finns någon färdig detaljplan. Men samhällsbyggnadschefen ser inga större orosmoln i form av överklaganden från grannar och myndigheter:

– Jag tror att vi kan klara tidsplanen med några få månaders förlängning av hyreskontraktet.

Möjligt att bygga ut

Från luften kommer det nya äldreboendet att likna en solfjäder, med utstickande flyglar som möts vid kortändan, i en större gemensamhetslokal.

Initialt ska 50 personer kunna erbjudas boende, men i framtiden, om behov uppstår, kan ytterligare 14 platser lätt ordnas.

Genom att samla alla lägenheter på ett våningsplan får personalen bättre överblick och kan jobba mer effektivt än på Ekbacken, där verksamheten är spridd över flera våningsplan. Det blir också lättare för de boende att ta sig utomhus.

– Även om man är dement ska man kunna ta del av utemiljön utan att villa bort sig, säger Helena Wretman.

Kostnaden för projektet är officiellt beräknad till 155–160 miljoner kronor, men sannolikt krävas mer pengar än så, då kalkylen har ett par år på nacken. Finansieringen sker till 60 procent via hyror, resten genom kommunen.

Kanske nytt storkök

Den årliga kostnaden för det nya äldreboendet tros bli 6–7 miljoner kronor. Det kan jämföras med Ekbacken, som i dag kostar kommunen 5 miljoner att hyra, men då är också antalet platser klart färre där.

Eventuellt kommer en av flyglarna på det nya äldreboendet att användas som centralkök och ersätta det på Åmålsgården, som är utdömt.

Vänsterpartiets Eva Svensson frågade Helena Wretman om effektiviseringen på personalsidan innebär minskad personaltäthet?

– Minskning är ett stort ord. Vi behöver all personal vi kan få tag på. Däremot kan personalen användas på ett mer effektivt sätt, vilket i sin tur kan ge besparingar. Men det är inte så att vi kommer säga upp tiotals sköterskor, sa Wretman.

Artikeltaggar

Björn WennerströmBostad och byggenDetaljplanerHelena WretmanKommunstyrelsenKritikPolitikVälfärds- och arbetsmarknadsnämndenVänernÅmålÅmåls kommunÄldreomsorgÖverklaganden

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.