Hoppa till huvudinnehållet

Junior-EM för Emil Svensson: ”Det är lite smånervöst”

Publicerad:
Den gångna helgen var Emil Svensson med och tog hem två segrar för sitt BK Tegnér vilket räckte för att ta laget till Elitseriekval. Dessutom är Emil Svensson uttagen till Junior EM – han åker i dag.
Den gångna helgen var Emil Svensson med och tog hem två segrar för sitt BK Tegnér vilket räckte för att ta laget till Elitseriekval. Dessutom är Emil Svensson uttagen till Junior EM – han åker i dag. Foto: Carolina Schützer

I dag åker BK Tegnérs ungdomstalang Emil Svensson iväg på ett riktigt stort bowlinguppdrag. Han är nämligen uttagen till Junior-EM i Wien. Tillsammans med sju andra ungdomar ska han representera Sverige.

Emil är en av fyra killar och sedan är det också fyra tjejer som tagits ut för att representera Sverige. Den 2 april drar turneringen igång, och den 9 april är sista dagen. Emil åker redan i dag, torsdag, till Wien där EM kommer att spelas.

– Emil och Kevin, som var med här under sammandraget och spelar för AIK, är landslagsdebutanter – de andra har varit med förut. Det är ett bra gäng som åker iväg, berättar Emils pappa Pontus som också kommer att finnas på plats för att heja fram Emil från och med lördagen.

Emil Svensson är uttagen till Junior-EM.
Emil Svensson är uttagen till Junior-EM. Foto: Carolina Schützer

Hur känns det att bli uttagen till Junior-EM Emil?

– Det är lite smånervöst men det ska ändå bli roligt. Tolv dagar i Wien blir spännande.

Emil hyllades under sammandraget som hölls i helgen. Förutom att han är landslagsklar är han också den första junioren någonsin att bli uttagen till just landslag från BK Tegnér.

– Ja, det är roligt – det är en ära.

Knep den sista platsen

Beskedet om att Emil fått en plats i truppen kom i februari – och det blev en riktig chock för honom.

– Det kom ut på Facebook en kväll – då var det en riktigt chockad son i soffan, skrattar Pontus.

– Ja, jag visste ju att det bara var en plats kvar, så det var riktigt kul, säger Emil.

Upplägget på Junior-EM är följande; man spelar både individuellt, tvåmanna och avslutar med en lagtävling. Några spelar också masters – det är de som spelat bra under turneringen som tar sig dit.

Hur känns det som pappa då – sonen till junior EM?

– Jag är ju väldigt stolt – både som pappa och som tränare. Jag har ju inte bara uppfostrat honom hemma, utan i hallen också så då är det såklart extra roligt.

– Det var inte jättelängesen det satt en lite jusselin här vid borden i hallen och skulle skriva ner sina mål med bowlingen på en papperslapp – han skrev två mål.

”Det är lite smånervöst men det ska ändå bli roligt”, säger Emil Svensson om debuten i landslaget.
”Det är lite smånervöst men det ska ändå bli roligt”, säger Emil Svensson om debuten i landslaget. Foto: Carolina Schützer

Vad stod det på lappen Emil?

– Landslaget och elitserien – så nu är det bara att ta oss hela vägen till elitserien kvar, skrattar han.

Bra genrep

För två helger sedan fick Emil ett bra genrep inför EM-resan. Då var han i Mora och spelade och vann Swedish Youth Tour U18 deltävlingen där. Han stod för ett bra kval och bra finalspel.

– Det kändes bra hela vägen i Mora – så det var riktigt skönt, säger Emil.

Den här helgen är den fösta på länge som Emil är hemma. Det har varit Swedish Youth Trophy och en del landslagssamlingar för honom den senaste tiden. Men under helgen fanns han på banan under båda matcherna i sammandraget och stod för två riktigt bra matcher.

Därefter väntade skola i tre dagar innan han återigen fick packa ned bowlingkloten, för Junior-EM i Wien.

– Man måste verkligen se till att allting är med och nedpackat i väskorna, skrattar Pontus avslutande.

I dag, torsdag, åker Emil till Wien.
I dag, torsdag, åker Emil till Wien. Foto: Carolina Schützer

Artikeltaggar

BK Tegnér SäffleBowlingEmil SvenssonLandslagSportTurneringarWien

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.