Pandemi, RS-virus och på det en läkarbrist. Köerna till barnmedicin i Västra Götaland har blivit långa och nu satsar regionen 72 miljoner kronor på att köpa vård utifrån under en period på fyra år, för att få bukt med köerna.
Häromdagen beslutade regionens operativa hälso- och sjukvårdsnämnd att satsa 72 miljoner kronor under en fyraårsperiod på att få ned köerna till barnmedicin. Fokus kommer att ligga på barn med astma och allergi.
I januari 2023 väntade över 4 000 barn i Västra Götaland på ett första besök hos någon av barnklinikerna i regionen, av dem hade 882 barn väntat i över 90 dagar.
Pandemi och RS
Anledningen till de långa köerna är flera. Dels har det varit pandemi då många barn inte kunnat söka vård, dels har det varit kraftiga utbrott av RS-virus som inneburit att man inte kunnat ta emot barn i samma utsträckning som vanligt.
Men en anledning till köerna är också läkarbrist. På Skaraborgs sjukhus barnklinik finns det 36 läkartjänster. Fem av dem är inte tillsatta.
– Det är en svår grupp att rekrytera, konstaterar Josefine Hätting, överläkare och läkarchef på Skaraborgs sjukhus.
Marie Hufvudsson, verksamhetschef och Josefine Hätting, överläkare och läkarchef, visar in i barnklinikens mottagningslokaler på Skaraborgs sjukhus i Skövde. Hit kommer barn med medicinska problem av olika slag, oftast via remisser från primärvården.
”Vill inte köställa”
Både Hätting och Hufvudsson välkomnar regionens satsning på upphandling av vård. Även om de allra helst önskar att få ta hand om barnen i egen regi.
– Man vill ju inte köställa barn. Det är vår högsta önskan att inte ha behov av att köpa vård, säger Marie Hufvudsson.