Hoppa till huvudinnehållet

Bekanta ansikten: Makarna återvänder till Åmåls konsthall efter 23 år

Publicerad:
Makarna Ellen Heller och Magnus Hedman har tidigare drivit konstgård i Häljebol i Säffle kommun. Nu bor de utanför Kil och på lördag är det vernissage när paret ställer ut i konsthallen i Åmål.
Makarna Ellen Heller och Magnus Hedman har tidigare drivit konstgård i Häljebol i Säffle kommun. Nu bor de utanför Kil och på lördag är det vernissage när paret ställer ut i konsthallen i Åmål. Foto: Roger Pettersson

Konstnärsparet Ellen Heller och Magnus Hedman ställer ut med grafik, måleri och skulptur där de under tre veckor intar båda våningarna i konsthallen i Åmål. Under lördagsförmiddagen är det vernissage.

Många känner säkert till makarna Ellen Heller och Magnus Hedman sedan tiden i Häljebol norr om Värmlands Nysäter i Säffle kommun 1996–2011. Där byggde de upp en konstgård från grunden med stor trädgårdsanläggning och skulpturgård i en övergiven skola och ordnade med ljusfester och utställningar.

Därefter blev det några år i närheten av Mariestad innan de flyttade till gården i Nordsjö Bäcken utanför Kil 2014 där paret fortfarande är verksamt. Magnus Hedman arbetar i sin grafiska verkstad medan Ellen Heller arbetar med skulpturer och oljemåleri.

Offentliga uppdrag

Paret försörjer sig som konstnärer på heltid. Ett av Magnus Hedmans grafiska verk med skogsmotiv hänger exempelvis i Moderna museet i Stockholm och Ellen Heller har fått flera offentliga uppdrag att göra skulpturer, nu senast en utomhusskulptur till Vikstaskolan i Kil.

Ellen Heller har ett favoritmaterial att arbeta med och det är cortenstål. Det är ett rosttrögt stål som oxiderar på ytan, men skiktet har god vidhäftning och bromsar fukt att tränga in och orsaka vidare korrosion.

– Jag har alltid varit fascinerad av nyanserna i rostfärgen. Den tekniken har jag jobbat mycket med i mina skulpturer, säger Ellen Heller.

Flitiga utställare

Som grafiker arbetar Magnus Hedman med blanka kopparplåtar och ristar med stålsticklar i plåten. Tekniken han använder sig av ofta kallas torrnål och han gör olika typer av etsningar.

Paret är flitiga utställare, men har bara ställt ut en gång tidigare i konsthallen i Åmål och det var runt millennieskiftet för 23 år sedan.

– Det är roligt att komma tillbaka till konsthallen i Åmål. Vi känner förstås många människor i Åmål och Säffle med omnejd efter många år i Häljebol och många känner till oss också, säger Magnus Hedman.

Magnus Hedman och Ellen Heller vid hängningen av ett av Ellens karaktäristiska verk.
Magnus Hedman och Ellen Heller vid hängningen av ett av Ellens karaktäristiska verk. Foto: Roger Pettersson
Magnus Hedman har intagit andra våningen i konsthallen med sin abstrakta konst.
Magnus Hedman har intagit andra våningen i konsthallen med sin abstrakta konst. Foto: Roger Pettersson
Ellen Heller visar upp ett smakprov av utställningen.
Ellen Heller visar upp ett smakprov av utställningen. Foto: Roger Pettersson
Magnus Hedman hade fullt upp att få alla verk på plats inför lördagens vernissage.
Magnus Hedman hade fullt upp att få alla verk på plats inför lördagens vernissage. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunEllen HellerHäljebolKonstSäffle kommunSkulpturerUtställningarVärmlands NysäterVernissagerVikstaskolan

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.