Hoppa till huvudinnehållet

Åmåls dumma sillar kan simma lugnt

Publicerad:
Reporter Elinor Thuresson
Elinor Thuresson
elinor.thuresson@provinstidningen.se
Foto: Michael Probst

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Efter att bilder börjat dyka upp på både vitsippor och tussilago blev vinterns comeback en mental smocka för många. Dock verkade snödrivorna inte besvära koltrasten som hoppade runt på Kyrkogatan.

Snön kom för tidigt för att kallas aprilväder. Första april till trots vill jag förvarna alla uppmärksamma läsare om att det inte är någon idé att leta aprilskämt i dagens tidning. Aprilskämten har i ett principbeslut av redaktionen sedan en rad år tillbaka förpassats till PD:s förgångna.

Jag vet att vissa saknar skämten men lurandet förlorade mycket av sin lustighet när det inte längre är lika tydligt som förr vilken dag artikeln är publicerad. Skämten krävde en sådan övertydlighet att det ändå inte fanns en enda sill kvar tillräckligt dum för att missa vad det var frågan om.

Lägg sedan till allt här i världen som borde vara aprilskämt men som är på riktigt och förvirringen är total.

Det har varit intensiva nyhetsveckor i tidningsbranschen. Förra veckan var jag och mina chefredaktörskollegor på besök hos Fredriksstad Blad i Norge, som bedömer att det inte dröjer länge innan pappersutgåvan försvinner och tidningen blir helt digital.

Sedan dröjde det bara dagar innan Strömstads Tidning hann före.

I grunden handlar det om ekonomi. Papperstidningen kommer att finnas kvar så länge det lönar sig att ge ut den. Strömstads Tidnings chefredaktör Gunilla Håkansson skriver ”Häng med på vår digitala resa – fler tidningar kommer att följa efter”. Jag är övertygad om att hon har rätt, men för PD:s del finns inga såna planer. Det finns för alla företag en gräns när kalkylen inte håller, men där är vi ännu inte.

I veckan höll organisationen Tidningsutgivarna sin stora branschgala. NWT Media, bolaget där PD ingår som en av titlarna i Värmland, Dalsland och Skaraborg, var nominerad till två fina priser. Det blev inga diplom den här gången, men ändå trevlig och positiv uppmärksamhet.

Dessutom startar inom kort ett tvåårigt pilotprojekt med särskilda satsningar på Arvika Nyheter, Nya Kristinehamns-Posten och Värmlands Folkblad. I företaget finns en tro på den lokala journalistiken och i framtidssatsningen ingår sju nya tjänster. Fyra journalister ska nyanställas.

Goda erfarenheter härifrån kommer även att komma PD till gagn.

Artikeltaggar

Arvika NyheterFredriksstad BladFredrikstadJournalistikKrönikorNya Kristinehamns-PostenStrömstadStrömstads TidningTidningarTU - Medier i SverigeVärmlands län