New York-musiker med dalsländska rötter ställer ut i Stockholm

Publicerad:
Laurie Anderson, vid Moderna Museet, 2023 Foto: Foto: Mattias Lindbäck/Moderna Museet

Legendariska konstnären och musikern Laurie Anderson, New York, har dalsländska rötter. Hennes farfar Axel är född i Djupviken utanför Bengtsfors.

I veckan hölls vernissage för hennes utställning på Moderna museet i Stockholm.

Laurie Andersons farfar hette Axel Efraim Andersson och han är med på ett hörn i hennes aktuella utställning som heter ”Looking into a mirror sideways”. I en intervju i Dagens Nyheter berättar konstnären att hon börjat utforska sina svenska rötter och att utställningen är en del av en personlig resa för henne.

Axel Efraim Andersson föddes i september 1881, enligt uppgifter som släkt- och hembygdsforskaren Monica Åhlund från Steneby tagit fram.

Hans far hette Anton Andreasson och kom från Tormansbyn i Ärtemark och hans mamma Fredrika Fredriksdotter var född i Årbol, Ärtemark. Längre tillbaka finns även rötter i Ödskölt men de flesta anfäderna tillhörde Ärtemarks socken.

Emigrerat

När Laurie Anderssons farfar Axel föddes hade hans pappa emigrerat till Amerika under våren samma år. På sommaren 1884 utvandrade även mamman med Axel och hans äldre syskon.

Monica Åhlund har inga uppgifter från tiden i Amerika men enligt artiklar i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet ska Axel ha haft en mycket tuff uppväxt. Han vistades på barnhem eftersom mamman dog och när han var nio ska hans pappa ha satt honom i ett fängelse i Minnesota. Anledningen var att han tyckte pojken var ”oförbätterlig”. Axel blev kvar i fängelset tills han var 21.

Stillbild ur Laurie Andersons konsertfilm ”Home of the brave”, 1986.
Stillbild ur Laurie Andersons konsertfilm ”Home of the brave”, 1986.

”Legendarisk”

Laurie Anderson är född och uppväxt i Glen Ellyn utanför Chicago 1947 men flyttade till New York 1966 och har varit bosatt där sedan dess. Hon fick sitt genombrott i mitten av 1970-talet med verk inom performance och video. I dag är hon lika känd som kompositör, filmskapare, författare och nyskapande bild- och scenkonstnär. Laurie Anderson beskrivs av Moderna museet som en legendarisk person inom amerikansk avantgarde-konst, experimentell musik och independentkultur.

Mellan åren 2008 och 2013 var Laurie Andersson gift med musikern Lou Reed från bandet The Velvet Underground.

Under vernissagedagen i Stockholm uppträdde Anderson också med en föreställning på Cirkus, ”All the things we lost in the flood”.

Artikeltaggar

ÄrtemarkFilmerLaurie AndersonModerna MuseetMusikStockholmSvenska DagbladetThe Velvet UndergroundUSAUtställningarVernissager

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare