Hoppa till huvudinnehållet

Tillfälligt stopp för avgift till kulturskolan – S, MP och V begärde återremiss

Publicerad:
Frågan om återinförd terminsavgift på kulturskolan vållade åter debatt i kommunfullmäktige.
Frågan om återinförd terminsavgift på kulturskolan vållade åter debatt i kommunfullmäktige. Foto: Ramon Espinosa

Det borgerliga kommunstyret vill med stöd av Sverigedemokraterna återinföra kulturskoleavgift.

Men när kommunfullmäktige skulle fatta beslut fick förslaget inte tillräckligt många röster och skickades på återremiss.

Ur ett kommunekonomiskt perspektiv rör frågan förhållandevis lite pengar, särskilt som besparingskravet efter förhandlingar sänkts från 500 000 kronor till drygt 200 000. Men förslaget att återinföra kulturskoleavgiften är likväl ett hett trätoämne i lokalpolitiken. Det framgick tydligt under tisdagens kommunfullmäktigemöte. Borgerlig Allians för Åmål står fast vid sitt förslag medan den gamla majoriteten, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, är av diametralt motsatt åsikt.

Vill utvärdera

Argumenten som framfördes är de bekanta.

– Min tes är att om man betalar en liten avgift, då ökar också ansvaret, sa Christer Törnell (KD). Klart att avgiften kan vara kännbar för människor ändå. Det har jag respekt för. Men det har nog alltid varit så, att det varit tufft för vissa. Detta handlar om prioriteringar. Låt oss efter ett år göra en analys hur detta slår mot elevantalet.

Socialdemokraternas gruppledare Maria Bertilsson yrkade å sitt partis vägnar på avslag och återremiss, för att kunna komplettera förslaget med en risk- och konsekvensanalys.

Ställningstagandet befästes av Jerry Saxin (S):

– Detta är ett beklagligt förslag i ett läge när vi har hög barnfattigdom i vår kommun. Många kommer inte ha råd. Besparingen är en kortsiktig åtgärd som kan få långsiktiga konsekvenser.

Slår neråt

Även Miljöpartiet och Vänsterpartiet framförde kritik mot förslaget.

– Detta är inget som kommer hjälpa Åmål på fötter framöver, sa Lotta Robertsson Harén (MP), och Eva Svensson (V) fyllde på:

– Det blir de mest sårbara familjerna som drabbas. Har man inga pengar till mat, då har man heller ingenting att prioritera bort.

Christer Törnell (KD) menar å sin sida att de rödgröna överreagerar. 400 kronor i terminsavgift är exempelvis mycket billigare än en ny ishockeyklubba.

På samma sätt resonerar Liberalernas Peter Stenberg:

– Idrott är också kultur och den är avgiftsbelagd.

Argumentationen ogillas av Miljöpartiets Mikael Nilsson, med 20 års erfarenhet som idrottsledare:

– Idrotten sliter med samma problem som kommer att drabba kulturskolan. Det är svårt att rekrytera nya eftersom det är för dyrt, sa Nilsson (MP).

Inte heller Jerry Saxin (S) ser någon poäng med jämförelsen:

– Ska de slåss mot varandra om pengar? All kultur är viktig.

Kommunalrådet Michael Karlsson (M) försökte dämpa debatten genom att ta frågan till botten.

– Vi ligger risigt till ekonomiskt, sa Karlsson (M), och påtalade samtidigt att Åmål även fortsättningsvis satsar mer än många jämförbara kommuner på kulturlivet:

– Besparingar slår åt alla håll efter förmåga.

Frågan gick till votering där det krävdes två tredjedels majoritet för att kulturskoleavgiften skulle klubbas. Men då utfallet blev 20–13 till Alliansens förslag blev ärendet återremitterat.

Artikeltaggar

ÅmålBeslutChrister TörnellDebatterJerry SaxinKommunfullmäktigeKristdemokraternaLotta Robertsson HarénMichael KarlssonMikael NilssonMiljöpartietPolitikSamhälleSocialdemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.