Hoppa till huvudinnehållet

Berusad båtförare rammade brygga – greps först när soppan tog slut: Minns inget

Publicerad:
55-åringen hade minst 1,6 promille alkohol i blodet när han greps av Kustbevakningen efter en vansinnesfärd utanför Sunnanå hamn på midsommarafton 2022. Foto: Thomas Wallin

55-åringen hade 1,6 promille alkohol i blodet när han på midsommarafton i hög hastighet körde upp på den brygga han skulle angöra i Sunnanå hamn. Han har inga minnesbilder alls av när han sen försökte fly undan Kustbevakningen.

Mannen hade firat hela dagen tillsammans med en kollega. På midsommaraftons natt skulle han köra sin drygt fem meter långa båt som kan göra 15 knop, intill bryggan i Sunnanå utanför Mellerud.

Fängelse för vansinnesfärd på Vänern – körde båt rejält berusadVansinneskörning med båt – 54-åring åtalas för grovt sjöfylleri

Men han hade alldeles för hög fart och körde istället på bryggan, hamnade nästan uppe på, alldeles nära en förtöjd båt. Då han insåg sitt misstag backade han tillbaka vingligt och tog sig snabbt därifrån. Men var då nära att ramma ytterligare en båt.

Kustbevakningen fanns på plats med en vattenskoter och tog upp jakten på mannen i hans båt. Senare anslöt också en ribbåt.

”Hade ingen plan”

Enligt föraren av Kustbevakningens vattenskoter var det vid fyra tillfällen bara tur som gjorde att mannen undvek att köra över grynnor.

– Det verkade som att föraren inte hade nån plan vart han skulle utan verkade åka för att komma undan, sa vattenskoterföraren i förhör.

Kustbevakningen gjorde vissa försök att närma sig båten med den berusade föraren men gjorde, enligt vittnet, inga regelrätta prejningsförsök.

Efter en knapp timmes katt-och-råtta-lek på vattnet tog mannens bränsle slut. Och han kunde gripas.

Inte van att dricka

55-åringen var uppenbart berusad men ”vid medvetande” när han greps.

Enligt egen utsago är 55-åringen inte van att dricka sprit och efter händelsen på midsommarafton 2022 har han också helt avstått från alkohol.

55-åringen dömdes i torsdags till två månaders fängelse för grovt sjöfylleri och grov vårdslöshet i sjötrafik.

När det gäller grova sjötrafikbrott är det inte alls självklart att påföljden blir fängelse. Men Vänersborgs tingsrätt anser att den här gärningen är av så pass allvarlig art att det inte kan bli frågan om villkorlig dom, ens i förening med samhällstjänst.

Minns ingenting

55-åringen har erkänt men han säger sig inte minnas någonting av midsommarens händelser utanför Sunnanå hamn.

Artikeltaggar

AlkoholBåtarBrott, lag och rättFängelseKustbevakningenMellerudVänersborgs tingsrätt

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.