Hoppa till huvudinnehållet

Är Tjuke Åmåls nya centrum?

Publicerad:
Långtifrån centralt, tycker insändarskribenten.
Långtifrån centralt, tycker insändarskribenten. Foto: Roger Pettersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Uttalandet som refereras i torsdagens PD från chefen för välfärds- och arbetsmarknadsenheten och chefen för samhällsbyggnadsenheten uppfattar jag som provocerande.

Att påstå att Tjuke har närhet till centrum och är centralt beläget är svårt att förstå inte bara för mig utan för alla som inser att Tjuke är den plats i staden som är längst bort belägen. Vidare, att som chef för äldreomsorg göra ett uttalande som, ”även om man är dement ska man kunna ta del av utemiljön utan att villa bort sig”. Vilken syn har hon på den del av befolkningen som får en demensdiagnos? Att villa bort sig – så kränkande uttalande. Vidare säger hon att ”säga upp tiotals sköterskor” menar hon då undersköterskor eller sjuksköterskor?

Chefen för samhällsbyggnadsenheten hänvisar till föreslagen dispositionsplan från 1978. Men har ingenting hänt i Åmål på 45 år? Och hur kan han påstå att området runt Tjuke kommer att ligga i centrum av Åmål? Att tro att det ”i framtiden” står tusentals i kö att flytta till Åmål får anses vara en total utopi.

Som Åmålsbo kan jag komma att vara en av de som erbjuds plats på ett av kommunens äldreboende. Jag vill definitivt inte som chefen för välfärds- och arbetsmarknadsenheten säger befinna mig på ett äldreboende som är ”rogivande”. Att äldre vill ha lugn och ro är en helt förlegad syn på äldre. Proaktiva äldreboenden runt om i Sverige är allt annat än rogivande.

Det verkar som om tjänstemännen har bestämt att Tjuke är den mest lämpliga platsen för ett nytt äldreboende. Men har ni frågat presumtiva boende, de som är födda på 1950–1960-talet, hur de vill leva på ålderns höst?

Åmål har varit en idyll men håller i många delar på att krackelera. Att bygga ett stort plåtskjul och förstöra skogen för barnen på Elisebergs förskola är lika hialöst som att bygga äldreboende på Tjuke.

Det är dags att politiker uttalar sin åsikt!

Anser samtliga politiska partier att Tjuke är den mest lämpliga platsen för ett nytt äldreboende? Anser samtliga politiska partier att de vill bygga politiska beslut på en 45 år gammal dispositionsplan? Anser samtliga politiska partier att det finns planer på att området runt Tjuke är Åmåls nya centrum?

50-talist som vill ha liv och rörelse runt äldreboendet

Artikeltaggar

ÄldreomsorgÅmålFörskolorInsändareVälfärdVillor