Hoppa till huvudinnehållet

Många kritiska röster om planerat handelsområde: ”Tänk om!”

Publicerad:
Ingegerd Åhlstedt  ifrågasatte behovet av att ha två Jem o Fix inom en kvarts bilkörning: ”Ha så pass mycket fantasi att ni tar hit något nytt i alla fall. Tänk om!”
Ingegerd Åhlstedt ifrågasatte behovet av att ha två Jem o Fix inom en kvarts bilkörning: ”Ha så pass mycket fantasi att ni tar hit något nytt i alla fall. Tänk om!” Foto: Fredrik Tacacho

Kritiken var omfattande när allmänheten på måndagskvällen gavs chansen att tycka till kring detaljplanen för det planerade handelsområdet vid E45-rondellen i Åmål.

– Varför ska man förstöra den miljön för något som man inte ens vet om det består, säger en av åhörarna.

Närmare 80 Åmålsbor var på plats i Päronsalen när kommunen på måndagskvällen bjöd in allmänheten till ett informationsmöte om detaljplanen för del av Åmål 4:1, det planerade handelsområdet i anslutning till E45.

Många av åhörarna bor på Patrongatan och är således direkt berörda av planerna som innefattar bortsprängning av den kulle som ligger mellan Patrongatan och rastplatsen vid E45-rondellen.

– De kommer att förstöra miljön där, säger en granne som bott i området sedan 1978, innan dörrarna till päronsalen öppnas.

Grannen oroar sig även över vad som kommer hända med huspriserna om etableringsplanerna går i lås.

– Värdet minskar när utsikten och omgivningen förändras.

En annan granne berättar att de valde platsen just för dess närhet till naturen.

– Hade jag vetat att det skulle byggas ett handelsområde där hade jag inte flyttat dit.

Planen kvarstår – exploatör hoppas bygga två eller tre butiker vid E45-rondellenEtt steg närmare butiksbygge vid E45-rondellen – hela berget måste sprängas

Irritationen var påtaglig hos många av åhörarna redan från start. Och stämningen blev inte bättre av att högtalarsystemet inte fungerade som det skulle, vilket fick till följd att publiken längre bak i salen hade problem att uppfatta vad som sades under mötet.

Enligt dagordningen skulle publiken få en chans att ställa sina frågor efter kommunens dragning men många var ivriga att få svar och vädra sina åsikter och bröt därför in redan under redogörelsen.

– Observera att det här är ett förslag som nu har gått ut på samråd för att alla ska ha möjlighet att ge sitt uttryck, säga sina åsikter och komma med frågor innan det går vidare tillbaka till kommunstyrelsen, sa Björn Wennerström i ett försök att lugna stämningen innan han började redogöra för detaljplanen.

Kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (M) var på plats för att lyssna på allmänhetens åsikter och svara på frågor kring det planerade handelsområdet.
Kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (M) var på plats för att lyssna på allmänhetens åsikter och svara på frågor kring det planerade handelsområdet. Foto: Fredrik Tacacho

Kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (M) pratade om Åmåls dystra befolkningsutveckling och kommunens höga arbetslöshet, i synnerhet bland ungdomarna, och lyfte fram de arbetstillfällen som möjliga etableringar skulle ge.

– Vi behöver vara redo när företag vill exploatera här, säger han.

Vilka företag som är intresserade av att etablera sig på platsen är till stor del fortfarande ovisst. Än så länge har exploatören, fastighetsutvecklaren CT Development AB, endast skrivit hyresavtal med lågprisbyggmarknaden Jem o Fix. Att det skulle handla om ytterligare butiker som redan finns i Säffle, som Rusta och Dollarstore, vilket en åhörare förhörde sig om, förnekade Thomas Hansen, delägare i CT Development AB.

– Vi har långt gångna förhandlingar med andra kedjor som jag tyvärr inte kan nämna vid namn än, men det är stora svenska kedjor.

På måndagskvällen fick allmänheten chansen att ställa frågor kring det nya handelsområdet, när kommunen bjöd in till ett möte i stadshuset.
På måndagskvällen fick allmänheten chansen att ställa frågor kring det nya handelsområdet, när kommunen bjöd in till ett möte i stadshuset. Foto: Fredrik Tacacho

Hur många nya arbetstillfällen den nya etableringen de facto kommer att ge blev ett av kvällens stora trätoämnen. Mikael Karlsson (M) menade att det kan handla om runt 50 nya tjänster totalt på handelsområdet. Något flera i publiken betvivlade.

– Jag ringde till Jem o Fix i Säffle och frågade hur många anställda de var. Sju-åtta stycken svarade personalen då, säger Lars-Erik Ohlsson.

Oro för centrumhandeln

Flera lokala näringsidkare fanns i publiken. Roar Strömsheim var orolig över hur en eventuell nyetablering vid det nya handelsområdet skulle slå mot centrumhandeln.

Förespråkarnas argument, att handel föder handel och att de nya butikerna kommer att ha ett annat utbud jämfört med centrumhandeln och därmed inte konkurrerar, var Roar Strömsheim inte övertygad om.

– Man dödar centrum, sa han och gav exempel på hur det ser ut i exempelvis Uddevalla och Säffle.

Thomas Hansen är delägare i exploatören, fastighetsutvecklaren CT Development AB.
Thomas Hansen är delägare i exploatören, fastighetsutvecklaren CT Development AB. Foto: Fredrik Tacacho

Flera av talarna under kvällen föreslog i stället en satsning på det redan etablerade handelsområdet i Fågelmyren.

– Jag tycker att man borde fortsätta vid Fågelmyren i stället, det finns redan mycket färdigt där, säger Ingegerd Åhlstedt.

Problemet är att de aktuella företagen inte har visat något intresse för att etablera där, replikerade Thomas Hansen.

– Willys är ett viktigt dragplåster och därför vill butikerna ligga där, säger Thomas Hansen.

Med tanke på den debatt som varit kring planerna, bland annat på PD:s insändarsida, var kommunen väl förberedd på det stora intresset, enligt Björn Wennerström. Men i stället för sakliga frågor kom måndagskvällens möte till mångt och mycket att handla om synpunkter och starka åsikter kring planerna, menar han.

Björn Wennerström uppmanade besökarna att lämna in synpunkter skriftligen inom samrådstiden som pågår till och med 20 april.

– Jag hoppas att det kommer in lite sakliga argument och synpunkter, säger Björn Wennerström.

Gösta Lindberg, tidigare stadsarkitekt i Åmål, var kritisk till att rekreationsområdet riskerar att jämnas med marken och hur planbeskrivningen beskriver att det finns ett större rekreationsområde söder om planområdet längs med Åmålsån samt väster om E45. "Söderut, där ligger Åmålsån hela vägen och det är bara en liten remsa mellan Åmålsån och villabebyggelsen där, säger Gösta Lindberg".
Gösta Lindberg, tidigare stadsarkitekt i Åmål, var kritisk till att rekreationsområdet riskerar att jämnas med marken och hur planbeskrivningen beskriver att det finns ett större rekreationsområde söder om planområdet längs med Åmålsån samt väster om E45. "Söderut, där ligger Åmålsån hela vägen och det är bara en liten remsa mellan Åmålsån och villabebyggelsen där, säger Gösta Lindberg". Foto: Fredrik Tacacho
Rolf Lindström möttes av applåder när han ifrågasatte kommunstyrelsens beslut att godkänna samrådshandlingar innan dess att samrådstiden gått ut.
Rolf Lindström möttes av applåder när han ifrågasatte kommunstyrelsens beslut att godkänna samrådshandlingar innan dess att samrådstiden gått ut. Foto: Fredrik Tacacho
På måndagskvällen fick allmänheten chansen att ställa frågor och vädra åsikter kring det nya handelsområdet, när kommunen bjöd in till ett möte i stadshuset.
På måndagskvällen fick allmänheten chansen att ställa frågor och vädra åsikter kring det nya handelsområdet, när kommunen bjöd in till ett möte i stadshuset. Foto: Fredrik Tacacho
Påverkan för intilliggande villabebyggelse och förskola, som buller, störningar och en förändrad miljö, var en av knäckfrågorna i arbetet med detaljplanen, sa Björn Wennerström som tillsammans med Fatima Åhl Sjöberg, plan- och bygglovsingenjör, upprättat genomförandebeskrivningen.
Påverkan för intilliggande villabebyggelse och förskola, som buller, störningar och en förändrad miljö, var en av knäckfrågorna i arbetet med detaljplanen, sa Björn Wennerström som tillsammans med Fatima Åhl Sjöberg, plan- och bygglovsingenjör, upprättat genomförandebeskrivningen. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

ÅmålBjörn WennerströmBostad och byggenButikerCT DevelopmentDetaljplanerE45HandelKommunstyrelsenMichael KarlssonRoar StrömsheimSäffleThomas HansenWillys

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.