Hoppa till huvudinnehållet

INFÖR SERIESTARTEN: Unga IFK Åmål har målsättningen klar: ”Prio ett är att klara kontraktet”

Publicerad:
IFK Åmåls försvarslås Eddie Gamnis och Albin Svensson ser fram emot seriepremiären i division 4 Bohuslän-Dal. På långfredagen väntar bortamatch mot Åsebro IF. Foto: Roger Pettersson

Eddie Gamnis, 16, och Albin Svensson, 18, är IFK Åmåls försvarslås. Trots sin ringa ålder gör Albin, som också är lagkapten, sin fjärde säsong i klubben. Tillsammans med Eddie, som gör sin andra säsong som senior, styr de backlinjen i ungdomliga IFK Åmål.

Åmålskamraterna har flera tuffa säsonger bakom sig. Nye tränaren Johan Leandersson har ingen enkel uppgift framför sig, men han hoppas att laget ska kunna hänga kvar i division 4 Bohuslän-Dal. Till sin hjälp har han Bjarne Gårdebratt, som under flera år varit engagerad i klubbens ungdomsverksamhet, som assisterande tränare.

Johan Leandersson kommer närmast från Svanskogs IF som han under de senaste säsongen varit tränare för såväl i division 5 som division 6. Det var också där han började sin tränarkarriär. Nu handlar det för första gången om division 4-fotboll för Leandersson som tränare.

– Skillnaden mot Svanskogs IF är att det finns fler unga hungriga spelare som vill mer i IFK Åmål. Engagemanget från klubbstyrelsen är också stort och de har en långsiktig plan som föreningen arbetar mot, säger Johan Leandersson.

Vad är den långsiktiga planen?

– Klubben har för avsikt att etablera sig i division 3. Prio ett den här säsongen är att klara kontraktet.

På långfredagen är det seriepremiär borta mot Åsebro IF. Lagen möttes i en gruppspelsmatch i DM i Mellerud den 18 februari i år. Då vann Åsebro med hela 7–0.

Vad har ni för möjligheter i premiären?

– I den matchen hade vi ont om folk och jag och Bjarne satt på bänken. Vi kommer ha ett helt annat lag till fredagens premiär och jag tror att det kommer bli en ganska jämn match i Åsebro.

Albin Svensson gör sin andra säsong som lagkapten för IFK Åmål och det blir hans fjärde i A-laget. Mittbacken är brytsäker och läser ofta spelet rätt. Han är navet i Åmålskamraternas backlinje.

”Känns tryggt”

Tillsammans med Eddie Gamnis utgör Albin Svensson försvarslåset i IFK Åmål. Eddie Gamnis har dock missat en del av försäsongen på grund av sitt engagemang i Åmåls IBK och han förstärker nu backlinjen lagom till seriepremiären.

– Det känns tryggt att han är tillbaka i backlinjen. Vi tänker ungefär likadant i vårt sätt att spela och Eddie är mogen i sitt spel. Jag tror vi kommer vara bättre som ett lag i år jämfört med förra säsongen, säger Albin Svensson.

Här är allt om lagen i division 4Viken hoppas nå trean – möter toppkonkurrent redan i premiären

Albin Svensson debuterade i IFK Åmål i division 2 redan som 15-åring. Han har varit med på lagets resa ner till division 4, där laget trots många förluster lyckades säkra nytt kontrakt i sista omgången i höstas. Det har med andra ord blivit väldigt många förluster för Albin Svensson under de säsonger han gjort i klubben.

Har alla förluster knäckt självförtroendet?

– Det är klart att det är jobbigt att förlora. Men det ger erfarenhet och jag tror personligen att motgångarna gjort mig mentalt starkare.

En annan av ynglingarna i laget är Tobias Nordström, 16 år. Storebror Fredrik Nordström är en av nyckelspelarna i Viken och Tobias, som är central mittfältare, är en av de som tagit stora kliv i utvecklingen den senaste säsongen.

– Jag tror att vi kommer utvecklas som grupp under säsongen och att vi klarar oss kvar i division 4. Jag gjorde min första säsong som ordinarie i A-laget ifjol och det är utvecklande och nyttigt för yngre spelare, säger Tobias Nordström.

Målvakten saknas

Assisterande tränaren Bjarne Gårdebratt får nu se några av de spelare han varit med och utvecklat i IFK Åmåls ungdomslag ta klivet upp till seniorlaget och följa dem där.

– Med så många unga spelare i laget är det viktigt för oss att jobba på jämnheten. Prestationerna blir lätt lite ojämna när rutinen saknas. Vi förlorade med 7–0 borta mot Åsebro i DM, men inför premiären tycker jag att vi är bättre förberedda och det har sett bättre ut för varje match på försäsongen, säger Bjarne Gårdebratt.

Bara några dagar innan premiärmatchen mot Åsebro IF kom beskedet att IFK Åmåls förstemålvakt Alfred Ndou råkat ut för ett benbrott och saknas till premiären. Ndou har flyttat till Göteborg, men var tänkt att vakta Åmålskamraternas mål under säsongen. Tränaren Johan Leandersson säger att det ännu inte är bestämt vem som ersätter.

Nyförvärven, från vänster: Sebastian Dahlberg, Eron Hajzeri och Mattias Lindberg. Knästående: Albin Carlsson och Chay Karlsson. Dennie Payne Säveland och Robin Andersson saknas på bilden.
Nyförvärven, från vänster: Sebastian Dahlberg, Eron Hajzeri och Mattias Lindberg. Knästående: Albin Carlsson och Chay Karlsson. Dennie Payne Säveland och Robin Andersson saknas på bilden. Foto: Roger Pettersson
Najib Sultani, Hamza Chihadeh och Yousef Mutahar är med och krigar om platserna i IFK Åmåls startelva.
Najib Sultani, Hamza Chihadeh och Yousef Mutahar är med och krigar om platserna i IFK Åmåls startelva. Foto: Roger Pettersson
Johan Leandersson och Bjarne Gårdebratt är nya som tränare hos Åmålskamraterna.
Johan Leandersson och Bjarne Gårdebratt är nya som tränare hos Åmålskamraterna. Foto: Roger Pettersson
Walid Jabr, Osman Abdi, Tobias Nordström och Alaa Hasoun kommer från IFK Åmåls ungdomsverksamhet och tog i fjol en plats i klubbens A-trupp. De kommer få förtroendet även denna säsong.
Walid Jabr, Osman Abdi, Tobias Nordström och Alaa Hasoun kommer från IFK Åmåls ungdomsverksamhet och tog i fjol en plats i klubbens A-trupp. De kommer få förtroendet även denna säsong. Foto: Roger Pettersson
Tobias Nordström, Sebastian Dahlberg och Alaa Hasoun är givna på Åmålskamraternas mittfält.
Tobias Nordström, Sebastian Dahlberg och Alaa Hasoun är givna på Åmålskamraternas mittfält. Foto: Roger Pettersson
Fakta

IFK Åmål

Tränare: Johan Leandersson

Lagkapten: Albin Svensson

Försäsong: Värmlandsbro SK (h) 2–2, Åsebro (b) 0–7, Bengtsfors (h) 3–5, Frändefors (b) 4–1, Råtorps IK (h) 0–2

Målsättning: Hänga kvar.

Nyförvärv: Sebastian Dahlberg, Värmlandsbro SK, Dennie Payne Säveland, Svanskogs IF, Mattias Lindberg, Svanskogs IF, Chay Karlsson, Eskilsäters IF, Robin Andersson, Fengersfors IK, Eron Hajzeri, IF Viken

Spelarförluster: Igor de Amorin Domingues, Melleruds IF, Matheus Chaves, Dubai City, Rayif Mahrat, IF Viken, Theodor Christoffersson, IF Viken, Maazim Abdullahi Osman, Tösse IF, Abdiasis Elmi Muhumed, Tösse IF, Abdulkabir Elmi Muhumed, Tösse IF, Abdisamad Ali Sidow, Tösse IF, Liban Camoore, Tösse IF, Ahmed Ahmed, Tösse IF, Mohammad Chihadeh, Tösse IF

Seriefavorit: Mellerud och Viken

Premiär: 7 april, Åsebro IF borta

Artikeltaggar

ÅsebroÅsebro IFFotbollIF VikenIFK ÅmålJohan LeanderssonMellerudNyförvärvSvanskogs IFTösse IF

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.