Deltidsarbete kan åter bli en valmöjlighet för vårdanställda

Publicerad:
Heltidsnormen för kommunens vård- och omsorgsanställda ser ut att luckras upp. Foto: Diana Dragic

Konsekvenserna av införandet av heltid som norm bland kommunens vård- och omsorgsanställda har debatterats hett.

Men snart kan reformen rivas upp. Sverigedemokraterna föreslår att åter göra deltid valbart och har den politiska majoriteten med sig.

I och med den så kallade heltidsresan försvann vård- och omsorgspersonalens möjlighet att själv välja sysselsättningsgrad. Endast heltidstjänster har under senare år erbjudits nyanställda, utan några generella undantag.

Konsekvensen av reformen blev inte hellyckad menar bland andra Sverigedemokraterna, som vid välfärds- och arbetsmarknadsnämndens senaste möte lade fram ett initiativärende i syfte att mjuka upp gällande anställningspolicy.

SD skriver:

– I dag vet vi, genom samtal med personal inom vård och omsorg att det finns ett intresse av att kunna välja att arbeta annan tid än heltid. Vi vet också att det förekommit att arbetssökande tackat nej till erbjudet arbete på grund av att man endast erbjudits att arbeta heltid och inte fått möjligheten till deltid.

Tanken är att kommunen även fortsättningsvis ska erbjuda alla som vill heltidsanställning, men även kunna erbjuda erbjuda lägre sysselsättningsgrad när det önskas.

Sverigedemokraterna yrkade på att välfärds- och arbetsmarknadsnämnden till nästa möte, 26 april, tar fram ett förslag på revidering av heltidsnormen. Förslaget röstades igenom och kommer därmed att genomföras.

Artikeltaggar

OmsorgPolitikSverigedemokraternaVälfärdVälfärds- och arbetsmarknadsnämndenVårdVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare