Hoppa till huvudinnehållet

Efter besparingar på kvinnojouren: Åmåls kommun lutar åt kraftigt höjt bidrag

Publicerad:
Borgerlig Allians för Åmål vill höja föreningsbidraget till kvinnojouren Frida Åmål-Säffle med 120 000 kronor.
Borgerlig Allians för Åmål vill höja föreningsbidraget till kvinnojouren Frida Åmål-Säffle med 120 000 kronor. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Medan många föreningar får mindre stöd av Åmåls kommun föreslår Alliansen mer pengar till kvinnojouren Frida.

Behovet av skyddat boende förespås öka, bland annat som följd av fler orosanmälningar.

– Mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer är en jämställdhetsfråga och ett stort samhälls- och folkhälsoproblem. Därför anser vi att kvinnofridsarbetet behöver prioriteras och få ökade resurser.

Så inleds motiveringen till Alliansens förslag, om stärkt kommunal uppbackning till kvinnojouren Frida.

Önskemålet från Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna är att stötta föreningen med 150 000 kronor. Detta samtidigt som många andra föreningar fått minskad tilldelning.

Kvinnojouren behöver 150 000 – får bara 30 000 av Åmål

Köper av Trollhättan

Höjningen motiveras på flera sätt, bland annat med hänvisning till en lagändring som träder i kraft i sommar och som innebär ökade kvalitetskrav på de skyddade boende kommunerna använder sig av. Mer pengar behövs för att Frida ska kunna ställa om sin verksamhet enligt den nya normen, menar Alliansen.

Sedan 2016 har Åmål ett avtal som innebär att man köper skyddat boende av Trollhättan. Men skulle platserna där vara fulla, blir Åmål tvunget att lösa situationen på annat sätt.

– Vi ser det med tanke på detta som ytterst viktigt att också värna om vår lokala kvinnojour som också erbjuder skyddat boende, skriver Alliansen i sitt förslag.

Kraftig sänkning i fjol

Fridas boende ligger i Säffle och nyttjandegraden bedöms vara hög. Dessutom, tillägger Alliansen, flaggar socialtjänsten för att orosanmälningarna ökar:

– Ärendena blir allt mer komplexa och våld är tyvärr något som verkar bli allt vanligare. Detta är högst oroväckande. Vi behöver, som vi ser det, lägga mer pengar för att tydligare arbeta framåt mot regeringens mål och den nationella strategin om att bekämpa våldet.

2021 bestämde sig Åmåls kommun för att flytta över beslut om föreningsstöd till Frida från kommunstyrelsen till välfärds- och arbetsmarknadsnämnden. Året efter beslöt nämnden att sänka bidraget från 100 000 kronor till 30 000 kronor per år.

Det blir med andra ord en återställning av bidraget och mer därtill om Alliansens förslag klubbas, vilket lär ske.

Säffle kommun väntas stötta Frida med 200 000 kronor under 2023.

Kvinnors trygghet och liv måste vara mer värtInsändare: Åmål nedprioriterar inte arbetet för våldsutsatta kvinnorInsändare: Rejäl felprioritering att sänka stödet till kvinnojouren FridaInsändare: Våld finns överallt – därför behövs kvinnojourer överallt

Artikeltaggar

AlliansenÅmålÅmåls kommunBeslutBrott, lag och rättCenterpartietKommunstyrelsenKristdemokraternaLiberalernaModeraternaPolitikTrollhättanVåld i nära relationerVåld mot kvinnor

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.