Hoppa till huvudinnehållet

Nöjessvep: Detta händer på stan under påskhelgen

Publicerad:
Tomas Rimeika är en av flera artister som lirar i Åmål under påsken.
Tomas Rimeika är en av flera artister som lirar i Åmål under påsken. Foto: Lars Emerius

Påskhelgen är inte bara parad, det ges goda möjligheter för vuxna människor som vill gå ut och roa sig i Åmål.

Nedan följer en sammanställning av evenemangen.

Gig med vardagsrumskänsla

Klas Dannäs, Niklas Bergsland, Simon Weiberg och Mark Tholin är med i Åmåls Felharmoniska orkester, som spelar på Trattoria Buongiorno under långfredagen. Saknas på bilden gör Edvin Dannäs.
Klas Dannäs, Niklas Bergsland, Simon Weiberg och Mark Tholin är med i Åmåls Felharmoniska orkester, som spelar på Trattoria Buongiorno under långfredagen. Saknas på bilden gör Edvin Dannäs.

Inom krogsvängen sparkar påskfirandet igång på allvar under långfredagen, då Åmåls felharmoniska orkester tillfälligt tar över Trattoria Buongiorno. Fem lokala musikprofiler som vet vad som krävs för att koka ihop ett bra rockgig.

– Bakgrunden till bandet är att få spela sånt som vi själva höra. Det kan vara allt från Stevie Wonder till någon av Elvis äldre låtar, säger bandmedlemmen Simon Weiberg.

Deep Purple och Dire Straits är ytterligare några exempel på storheter som brukar bistå med coverlåter när felharmonikerna sammanstrålar.

– Det blir ungefär samma blandning som vanligt. Däremot har vi den här gången tagit med en hel del av Marks eget material, säger Weiberg.

Mark heter förstås Tholin i efternamn. Övriga medlemmar är Klas och Edvin Dannäs, samt Niklas Bergsland.

Hur är Trattorian som spelställe?

– Det är bra akustik och lokalen är ganska liten, så det blir lite vardagsrumskänsla.

Under lördagen vänder DJ Kelso, alias Daniel Wejshult, plattor på Trattoria Buongiorno.

Säffles egen pophjälte

Thomas Rimeikas påskturné stannar till på Bistro 45 i Åmål på långfredagen.
Thomas Rimeikas påskturné stannar till på Bistro 45 i Åmål på långfredagen. Foto: Diana Dragic

På långfredagen spelar även Säffleartisten Tomas Rimeika på Bistro 45, gamla restaurang Mosaik. Då är det närproducerad, svenskspråkig pop som gäller. Jämförelser med Thomas Stenström, Håkan Hellström och Laleh ligger nära till hands.

Thomas Rimeika albumdebuterade i fjol med ”Byälven”, som följdes av turné och förbandsuppdrag till Mando Diao. Albumet renderade även en nominering i kategorin Årets textförfattare vid Manifestgalan tidigare i år. I samma veva släpptes även EP:n ”Jag sprang ut på Åmålsvågen”.

– Jag vill berätta om platserna bortanför storstäderna, för här händer det väldigt mycket som inspirerar, men som få känner till, förklarar Rimeika.

Förband på Bistro 45 är The Röjers från Säffle.

Galles gamla gäng intar Mellanbron

Trubaduren Andreas Galle återförenas med Ångmaskinen på Mellanbron under lördagen.
Trubaduren Andreas Galle återförenas med Ångmaskinen på Mellanbron under lördagen. Foto: Karin Olsson

Under själva påskafton, lördag, håller Andreas Galle och Ångmaskinen hov på Mellanbrons kafé. Visor varvat med progg dominerar låtlistan.

Ångmaskinen har under senare år spelat mycket ihop med jazzartisten Ebba Forsberg, både i studio och på turné. Men nu återförenas bandet för en kväll med sin gamle vapendragare Andreas Galle.

I Ångmaskinen återfinns bland andra Åmålsbon Marcus Holm på elbas.

Stämsång på Statt

Let's Duet, Lena Andersson, sång, och Magnus Liljeqvist, sång och gitarr, lirar på Statt på långfredagen.
Let's Duet, Lena Andersson, sång, och Magnus Liljeqvist, sång och gitarr, lirar på Statt på långfredagen. Foto: Tommy Lofgren

Stadshotellet anordnar också ett par nöjesevenemang under påskhelgen. På långfredagen lirar Let’s Duet, alias Magnus Liljeqvist Lena Andersson, och under påskaftonen, lördag, är det Timmie Spångberg som svarar för musiken.

Liljeqvist och Andersson beskriver sin stil som ”coola covers med stämsång”. Vad Spångberg bjuder på är mer oklart, men han brukar anpassa låtlistan efter publiken.

Artikeltaggar

ÅmålDeep PurpleDire StraitsJeels KitchenKonserterMusikSångSpelningarStevie Wonder

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.