Hoppa till huvudinnehållet

Folkvimmel att vänta: Så drar påskparaderna fram

Publicerad:
Som vanligt gick folk man ur huse för att se påskparaden i Åmåls centrum ifjol. Foto: Roger Pettersson

På lördag är det dags för påskparad genom Åmåls centrum. Det arrangeras påskparader även på andra orter i Åmåls kommun. Svaneholm och Fengersfors har också sina parader på påskafton medan Tösse har sin påskparad på långfredagen.

I Åmål är det precis som det brukar avmarsch från Södra skolan på lördagsförmiddagen. Av tradition är det trångt på gatorna när paraden, som leds av Åmåls Karoliner följda av Kulturskolans sambatåg, marscherar genom centrum för att sedan samla deltagare och publik på torget för vidare firande där det ska delas ut priser till de bäst utklädda.

I Fengersfors bjuds det på en kort påskparad, som startar vid Fengersfors-Fröskogs lanthandel, går genom samhället och sedan är det samling vid fritids gårdsplan för utbyte av påskbrev.

Gissa vikten

Svanskogs påskparad går genom Svaneholm med tipspromenad, dragspelsmusik, korvförsäljning och lotterier. Det finns även en tävling i att gissa vikten på lantägg i äggkorg där vinnaren får innehållet i korgen. Priser delas även ut till de bäst utklädda.

I Tösse får barnen i påskparaden, som traditionellt arrangeras på långfredagen, i år åter komma in på Solsätershemmet som på grund av pandemin hållit stängt de senaste åren. Där har det laddats upp med diverse påskgodis, när de gamla tar emot de unga. I Tösse IF:s klubbstuga serveras det sedan våfflor och delas ut godis till barnen.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls KarolinerFengersforsFritid och livsstilGodisLotterierPåskSolsätershemmetSvaneholmTösseTösse IFTraditioner

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.