Hoppa till huvudinnehållet

MINNESORD: Jack Vreeswijk stod oss nära

Publicerad:
Jack Vreeswijk vid sitt releaseparty på Café XO i Åmål 2012.
Jack Vreeswijk vid sitt releaseparty på Café XO i Åmål 2012. Foto: Ove Rydh

Jack Vreeswijk, Uddevalla, har avlidit i en ålder av 59 år. Hans närmaste är hustrun, tre söner och en bonusdotter.

Han föddes i Stockholm 1964. På Södersjukhuset, betonade han särskilt.

Budskapet om vissångaren, musikern och artisten Jack Vreeswijks bortgång har väckt förstämning i vida kretsar. Inte minst i Åmål som han besökte rätt ofta. Så på något sätt stod han oss i Åmål lite extra nära.

Hans tidiga ungdomstid sammanföll med fadern Cornelis storhetstid. Men också med dennes trassel med skatter och annat. När fadern av skattetekniska skäl flyttade till Nederländerna 1972, följde Jack som åttaåring med för att under ett år träffa släkten och för att lära sig holländska. Det blev tio år.

Några år efter faderns död gjorde Jack en turné med ett vissällskap och fick skivkontrakt med Sonet. Första skivan ”Is i magen” möttes av jubel och burop, berättade Jack.

1998 fick min familj och jag första kontakten med Jack. Han och vår son Love hade ”snubblat på varandra” på en visfestival i Åmål. Det blev början på mångårigt samarbete, som nu så tragiskt brutits.

Vi i min familj lärde känna Jack som en ytterst väluppfostrad och vänlig kille. Med pondus och stor integritet. Så nu är vi i familjen rätt sorgsna.

Duon Jack/Love inledde samarbete med spel på pubar, pizzerior och någon visfestival. Småningom blev det fler skivor, de flesta producerade på studion i Åmål.

Sen kom större framgångar med turnéer i Sverige och Norge. Inte minst tillsammans med Hans-Erik Dyvik Husby efter den framgångsrika filmen ”Cornelis”. Men turnéer med Cajsa-Stina Åkerström drog också mycket folk.

Senaste året blev spelningarna med Brolle inte fullbordade.

Jack var en fin vissångare och hade gott handlag med gitarren. Och skrev även egna texter. Med åren blev han allt bättre som estradör och etablerade god kontakt med sin publik.

Artikeltaggar

ÅmålDödsfallFamiljJack Vreeswijk

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.