Oron är stor på sjukhuset Näl i Trollhättan efter förslaget om att sommarstänga akuten i Lidköping. De minns hur det var när förlossningen stängde för 20 år sedan.
– Då fick vi 30 procent av patienterna från Lidköping, berättar Anne Wennberg, områdeschef inom medicinverksamheterna på Näl.
Näl är redan i dag hårt ansträngt med överfulla vårdavdelningar.
Nu-sjukvården står för sjukhuset Näl i Trollhättan och Uddevalla sjukhus. Akutmottagningen i Trollhättan är en av de största i landet och tar emot ungefär 70 000 besök per år.
Nu-sjukvården har redan i dag, precis som de flesta andra sjukhus i regionen, svårt att få vårdplatserna att räcka till. Härom natten fick de till och med ta hjälp av sjukhuset i Lidköping.
– Det var ytterst tillfälligt. Under en längre tid har vi haft ett väldigt högt inflöde till vår akutmottagning. Vi har samma bekymmer som alla har, med ont om vårdplatser, säger Anne Wennberg.
Den senaste tiden har de också fått in ett ökat antal patienter med covid, influensa och vinterkräksjuka.
– Det medför att de inte går hem i lika stor utsträckning och att utflödet därmed inte är lika stort som man skulle förvänta sig, förklarar Anne Wennberg.
Två till Lidköping
Under måndagskvällen hade Näl många patienter som väntade på akuten för att få komma till en vårdplats.
– Det var fullt i princip i hela huset. Det var då vi frågade efter vårdplatser i Kungälv och i Lidköping.
Resultatet blev att två patienter kördes till Skaraborgs sjukhus i Lidköping.
– Vi är jättetacksamma för att vi kunde få den hjälpen. Vi vill ha ett gott samarbete mellan sjukhusen, säger Anne Wennberg.
Nu är de däremot oroliga för vad som kommer att hända med tillströmningen av patienter om akuten i Lidköping stänger igen i sommar.
Flera skaraborgska kommuner ligger nära Trollhättan, och Näl har redan tidigare fått ta emot patienter från till exempel Grästorp, Essunga och Vara. Om akuten i Lidköping stänger befarar de att många fler invånare i de kommunerna väljer Trollhättan i stället för Skövde.
– Som alla sjukhus har vi en sommar framför oss som vi är ganska oroade för. Vi försöker att ha öppet fler vårdplatser än vi brukar men det är inte säkert att vi når upp till det. Vi har problem med bemanningen. Dessutom ligger vi i den delen av regionen som har ett ökat turistinflöde till vår akutmottagning, säger Anne Wennberg.
Hon förklarar att om det kommer ett beslut om att stänga akuten i Lidköping under sommaren, så måste Näl göra en riskbedömning om vad det innebär för dem.
– Vi måste säkerställa att patienterna får ett bra omhändertagande. Vi räknar med att det kommer att bli ett ökat inflöde för oss om det beslutet fattas. Jag kan dra parallellen med när de stängde förlossningen i Lidköping. Ungefär 30 procent av deras patienter valde då att åka hit istället för till Skövde.
Hon förklarar att det även handlar om hantering av transporter av patienter.
– Vi får i så fall prata med sjukhusen emellan om vad vi ska göra för aktiviteter för att omhänderta de patienter som kommer till oss, säger Anne Wennberg.