Hoppa till huvudinnehållet

Djup oenighet om hur mycket pengar kvinnojouren Frida ska få av Åmåls kommun

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Storleken på kommunens stöd till kvinnojouren Frida debatterades hett i välfärds- och arbetsmarknadsnämnden.
Storleken på kommunens stöd till kvinnojouren Frida debatterades hett i välfärds- och arbetsmarknadsnämnden. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Alliansens förslag om att kraftigt höja kommunens stöd till kvinnojouren Frida kritiseras hårt av deras politiska meningsmotståndare.

– Var ska de ta pengarna ifrån? säger Lotta Robertsson Harén (MP) och pekar på ett prognoserat mångmiljonunderskott.

Men höjningen röstades igenom.

Det blev som Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna ville. Kvinnojouren Frida får 150 000 kronor av Åmåls kommun, vilket är exakt så mycket föreningen hade bett om. Det beslutade välfärds- och arbetsmarknadsnämnden vid sitt senaste sammanträde.

Medan Alliansen ville lätta på plånboken mer än vad sakkunniga rekommenderade, anser Miljöpartiet och Socialdemokraterna att kommunen borde prioritera annorlunda, särskilt nu när nämnden ser ut att gå ordentligt back under 2023.

– Mycket ovanligt, konstaterar Lotta Robertsson Harén (MP) angående förfarandet i frågan.

Avtal med Trollhättan

Inte sällan brukar politikerna i den här typen av ärenden gå på tjänstemännens förslag. Det hade inneburit att Frida fått 30 000 kronor, vilket också var vad S och MP förordade.

– Föreningen gör ett viktigt arbete, ingen tycker någonting annat. Men vi har redan ett väl fungerande avtal med Trollhättans stad och Barnahus Fyrbodal, säger Lotta Robertsson Harén (MP).

Hon köper inte Alliansens motivering till höjningen, att Frida kan bistå med skyddat boende om platserna skulle vara fulla i Trollhättan:

– Det har aldrig hänt.

Efter besparingar på kvinnojouren: Åmåls kommun lutar åt kraftigt höjt bidrag

Oenigheten mellan blocken, där Sverigedemokraterna ställde sig på Alliansens sida, ledde till att mötet ajournerades.

När frågan sedan avgjordes genom votering vann Alliansens förslag med sex mot tre röster.

Kommunalrådet Michael Karlsson (M) menar att höjningen i första hand bör ses som en återställning av nivån som gällde innan stödet till Frida i fjol flyttades från kommunstyrelsen till välfärds- och arbetsmarknadsnämnden. Dessutom, tillägger Karlsson (M), eskalerar förekomsten av våld i nära relationer:

– Detta är självklart en helt oacceptabel utveckling och alla krafter som kan uppbådas för att vända denna trend måste välkomnas.

Var pengarna ska tas ifrån blir upp till välfärds- och arbetsmarknadsförvaltningen att lösa.

Artikeltaggar

AlliansenBeslutCenterpartietKristdemokraternaLotta Robertsson HarénMiljöpartietModeraternaNämnderPolitikTrollhättanVälfärdÅmåls kommun

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.