Hoppa till huvudinnehållet

FÖDELSEDAG: Erik Svanström är elektrikern som blev gymnasielärare

Publicerad:
Erik Svanström tillsammans med sina barn Beda, snart tre år, och Beppe, tio månader.
Erik Svanström tillsammans med sina barn Beda, snart tre år, och Beppe, tio månader. Foto: Roger Pettersson

Efter att ha jobbat som elektriker under nästan ett decennium har Erik Svanström sadlat om och är lärare på Karlbergsgymnasiets el- och energiprogram samtidigt som han läser till lärare på distans på Karlstads universitet.

Onsdag 12 april fyller han 28 år.

Efter gymnasietiden, där Erik Svanström läste det samhällsvetenskapliga programmet, läste han elrelaterade ämnen på komvux ett år och började sedan att arbeta som elektriker. Men det senaste året har han sadlat om och börjat jobba som lärare på Karlbergsgymnasiet.

Under höstterminen ifjol började han också att läsa till lärare på Karlstads universitet. Han kommer under tre år att läsa på 50 procent samtidigt som han jobbar heltid.

– Det är snart tio år sedan jag pluggade och det är lite ovant, men jag tycker ändå att det har gått bra. Vi har än så länge mest haft inlämningsuppgifter och hemtentor, säger Erik Svanström.

Familjen har vuxit

Det är ungefär tre år sedan han blev husägare samtidigt som familjen vuxit med barnen Beda, som fyller tre år i sommar, och Beppe, tio månader.

– Det blir en del att fixa med huset och fixa i ordning barnrum. Annars spelar jag gärna padel på fritiden, det tycker jag är roligt.

Fotbollen då? Jo, den har förstås fortfarande en plats i Erik Svanströms liv. Han tillhör nyckelspelarna i IF Vikens defensiv. När han gick i nian fick han ett erbjudande att börja i Kalmar FF och han började också att läsa första året på gymnasiet i Kalmar.

Skolades i Viken

– De upptäckte väl mig i Dalslandslaget och fotbollen gick rätt så bra det första året, men jag längtade hem till familjen och kompisarna i Åmål. Så jag flyttade hem igen och läste andra och tredje året på Karlbergsgymnasiet.

Under gymnasietiden gjorde han en och en halv säsong i IFK Åmål, men annars har han spelat för Viken. Det var också där han skolades inom fotbollen under ungdomsåren och redan som 14-åring plockade Vikens dåvarande tränare Thord Persson upp honom i A-truppen.

– Då betydde fotbollen väldigt mycket. Jag ger fortfarande allt på träning och matcher, men nu när jag har familj och barn så är fotbollen inte lika viktig längre.

Hur firar du födelsedagen?

– Jag tar det lite som det kommer. Familjen här hemma vill säkert fira mig med lite kalas skulle jag tro.

Erik Svanström trivs både med familjelivet och med tillvaron som husägare.
Erik Svanström trivs både med familjelivet och med tillvaron som husägare. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅmålErik SvanströmFamiljFotbollIF VikenIFK ÅmålKalmarKalmar FFKarlbergsgymnasietKarlstads universitetLärareSamhällsvetenskap

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.