Hoppa till huvudinnehållet

Kostnaderna skenar vidare för bistånd och korttidsboenden – så ser prognosen ut

Publicerad:
Allt fler Åmålsbor är beroende av bidrag./ARKIVBILD
Allt fler Åmålsbor är beroende av bidrag./ARKIVBILD Foto: Henrik Montgomery/TT

Åmåls kommun har inte lyckats stoppa blödningen för välfärds- och arbetsmarknadsförvaltningen. Enligt gällande prognos kommer verksamheten att gå ordentligt back även i år, på grund av ökat ekonomiskt bistånd och överbelagt korttidsboende.

De eftersläpande månadsuppföljningarna har bara nått till februari månad, men redan nu pekar prognosen på en avvikelse mot budget om 16,3 miljoner kronor för välfärds- och arbetsmarknadsförvaltningen.

Nämnden har gett förvaltningen i uppdrag att djupare analysera vad ökningen kommer sig av och slutsatsen blev att beräkningarna främst slagit fel vad gäller ekonomiskt bistånd och korttidsboende. Dessa två tros på egen hand svara för över 90 procent av underskottet.

Allt fler hushåll får bidrag

I rapporten, som ska redovisas för kommunstyrelsen, går nämnden ner på detaljnivå. Här står bland annat att ett tillfälligt korttidsboende med plats för sju personer startade på Vänershöjd under februari, vilket innebär att kommunen nu har totalt 29 platser. Samtidigt medger budget endast 15 platser, vilket innebär att verksamheten prognostiseras ett underskott på cirka sex miljoner kronor.

Än mer ansträngt ser läget ut för individ- och familjeomsorgen, IFO, där utbetalningarna fortsatt ligger på hög nivå. Antalet hushåll med ekonomiskt bistånd var i januari 178, vilket är en ökning med tolv hushåll sedan januari 2022.

IFO:s underskott tros landa någonstans kring nio miljoner kronor.

Artikeltaggar

ÄldreomsorgÅmålBiståndBudgetarIFOKommunstyrelsenNämnderPolitikVälfärds- och arbetsmarknadsnämnden

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.