På söndag är det årspremiär på Mörtebolsbanan – som i år firar 70-årsjubileum. Även Dalslands travsällskap fyller jämnt i år, 100 år, och de båda jubilarerna kommer att firas i samband med att ”The right way” avgörs i augusti.
1953 kördes den första tävlingsdagen på Åmålstravet. Den förste vinnaren var kallblodet Kavelstjärn med travlegendaren Torsten Jansson i sulkyn.
Travtävlingarna i Åmål hade varit igång längre än så men kördes tidigare endast på vintern, med lopp ute på Norra viken och sedermera på Mörtebolstjärnet, bara ett stenkast från nuvarande anläggning.
– De som var med på den tiden har berättat att hästarna stod uppstallade bakom stadshotellet för att sedan skritta till Norra viken för sina tävlingar. Kungsgatan var full av folk som ville titta på när ekipagen drog sig ner till sjöisen, säger Göran Svensson på Åmålstravet.
– Det finns mycket historik som vore kul att få dokumenterad när det gäller Åmålstravets historia. Bland annat har familjen Lundgren varit med sedan begynnelsen med C.A. Lundgren, sonen Sven Lundgren och hans son Hans-Olof Lundgren samt nu dottern Maria Lundgren, fortsätter Göran Svensson.
Travsällskapet firar 100
I år är det även 100-årsjubileum för Travsällskapet, då man började i organiserad form år 1923.
– Dessa två jubileum kommer att firas i samband med ”The right way” söndagen den 13 augusti, säger Tomas Eklund, ny travbanechef på Åmålstravet sedan i februari.
Lämnade Dalarna för Dalsland
Tomas Eklund har en diger erfarenhet, dels som tränare och kusk, dels som företagsledare. I början av 1990-talet kom Tomas Eklund till Dalsland från Horndal i Dalarna, efter att erbjudits jobb som produktionschef på sågverket Tom Heurlin AB i Ånimskog.
– Vid sidan om de olika jobben är hästarna ett stort intresse och jag har haft lyckan att ha några riktigt bra i stallet som Conrads Garland, Conrads Comet och Sweeping Candy. Dessa tre sprang tillsammans in en bit över tre miljoner kronor. Numera är det fyraåringen Explode som försvarar stallets färger och han tog i fjol, som treåring, hela sex segrar, säger Tomas Eklund.
Hur ser du på framtiden för en liten bana som Åmål?
– Jag tror på en framtid men vi måste jobba mer aktivt med exempelvis våra sponsorer. Vi måste se dem som samarbetspartner och medarbetare. Vi måste ha dagar med event och lyfta fram sporten för att få ett större intresse runt travet. Att äga häst i andelar är ett koncept att komma nära sporten, säger Tomas Eklund.
I år är det bara tio tävlingsdagar på Åmålstravet, hur ska ni vända detta?
– För ett antal år sedan var det 14–15 tävlingsdagar på Mörtebol och vi måste jobba aktivt med att öka på vårt tävlingsprogram. Det finns olika parametrar hos Svensk Travsport som ligger till grund för travdagarnas fördelning. Publik, spelet, antal hästar hos A-tränare och antal B-tränare är några parametrar.
Förutom ordinarie travdagar har Åmålstravet också flera aktiviteter som två ponnydagar, bygdetrav, Islandshästarna och Drifandi samt Hästens dag med uppvisning av olika hästraser.
– Det gäller att vara aktiv och jobba hårt med marknadssidan för att vända trenden och därigenom kunna öka på antalet tävlingsdagar, säger Tomas Eklund.
Det viskas emellanåt om nedläggning av vissa banor i landet, är det något ni hört från centralt håll?
– Nej, det är i varje fall något som inte nått vare sig mig eller styrelsen i Dalslands Travsällskap.
– Under pandemin fungerade det bra spelmässigt men många hästägare och B-tränare försvann vilket visas i hästantalet i vår räjong.
Vad är Åmålstravets starka sida?
– Vi är en liten organisation med närhet till styrelsen och aktiva och kan på mycket kort tid ta beslut. Inget får hamna i långbänk. Vi har en aktiv amatör- och hästägarförening som är med och arrangerar provloppskvällar. Damklubben är en viktig del under tävlingsdagarna med service i kuskrummet samt press- och sponsorrummet och vid vinnartribunen.
Restaurangen har fått en ny innehavare och det är numera Presseriet som står för denna servering. Under alla evenemang på Åmålstravet är restaurangen öppen men inte övriga dagar.
En stor dag på Åmålstravet är V86-dagen den 7 juni då hela åtta lopp har ett förstapris på 100 000 kronor eller mer där helheten håller V75-status med bland annat gulddivisionen.
– Svensk Travsport och ATG är involverade i denna dag och det kommer att bli många aktiviteter för hela familjen, säger Tomas Eklund.
Jubileumsfirande Dalslands Travsällskap och travbanan Mörtebol kommer att saluteras på travdagen ”The right way” söndagen den 13 augusti då det även körs GS75.
Premiär kommer alltså att ske söndagen den 16 april men innan dess, i måndags, var det bygdetrav i Gillbergadalens Travklubbs regi.
– Perfekt med lite smygpremiär så vi får en bra koll på att allt fungerar med teknik och annat, säger nye travbanechefen Tomas Eklund.
Åmålstravet
Invigd: 1953
Banans längd: 800 meter
Upplopp: 105 meter
Årspremiär 2023: 16 april
Antal tävlingsdagar i år: Tio, samt bygdetrav och ponnydagar.
V86-dagen: Onsdagen den 7 juni
Andra stora dagar 2023: Bluestravet och The right way
Antal tränare: Fyra tränare med proffslicens, Jonny Johansson, Glenn H Persson, John Ö Jensen och Anders Elehn.
Banrekord varmblod: Cool Keeper, 1.11,2a/1 680 meter.
Banrekord kallblod: Höybygnisten, 1.24,7/2 100 meter.
Champion 2022: Carl Johan Jepson
Flest championat: Björn Goop (14)
Tidernas häst varmblod: Lill Mavil, Record Launcher, Malkolm, Barkevious Mingo.
Tidernas häst kallblod: Trondegutten, Solnell, Pilvina, Ängsborken.