Hoppa till huvudinnehållet

SSÅV-seglaren Gustav Skålén tog sig till final i ungdomarnas Champions League

Publicerad:
Gustav Skålén och hans lagkamrater i Hjuviks Båtklubb är klara för final i seglingens Champions League i Kiel i september efter en fjärdeplats i påskhelgens kvalificering i portugisiska Vilamoura.
Gustav Skålén och hans lagkamrater i Hjuviks Båtklubb är klara för final i seglingens Champions League i Kiel i september efter en fjärdeplats i påskhelgens kvalificering i portugisiska Vilamoura. Foto: Alvaro CvG

Gustav Skålen, 15, tog sig till final i seglingens Youth Champions League tillsammans med sina lagkamrater i Hjuviks Båtklubb. Skålén från Säffle tävlar normalt för SSÅV i Åmål.

Under påskhelgen var Gustav Skålén, som är från Säffle men som normalt tävlar för Segelsällskapet Åmålsviken, i portugisiska Vilamoura för att tävla i kvalet till ungdomarnas Champions League med Hjuviks Båtklubb.

Målet var att bli ett av sju lag som kvalificerade sig för CL-finalen i Kiel i Tysland första helgen i september. Hjuvik lyckades nå målet efter en fjärdeplats i grundomgången.

– Det var varmt och soligt och fina vindar utom sista dagen, då var det lätta vindar och mer svårseglat. Men vi lyckades både ta oss till finalen i Champions League och även till finalsegling på regattan i Vilamoura, dit de fyra bästa gick, säger Gustav Skålén.

Yngst i laget

Hjuviks Båtklubb lyckades sedan inte förbättra sin placering i finalseglingarna, men i och med fjärdeplatsen lyckades laget med marginal att kvala in till finalen i Youth Champions League.

– Det var över förväntan att vi slog oss in på topp fyra och tog oss till finalsegling i regattan i Vilamoura. Nu hinner vi träna en hel del ihop innan finalen i Kiel, så jag tror vi kommer att vara ännu bättre då, samtidigt som motståndet hårdnar.

I Hjuviks besättning ingick Jonathan Llado Krensler, Johan Bengtsson, Gustav Skålén, Filip Karlsson och Johan Kylebäck.
I Hjuviks besättning ingick Jonathan Llado Krensler, Johan Bengtsson, Gustav Skålén, Filip Karlsson och Johan Kylebäck. Foto: Alvaro CvG

Gustav Skålén är med sina 15 år klart yngst i Hjuviks Båtklubbs lag i Youth Campions League, där han är förste segeltrimmer. Deltagarna får vara upp till 23 år. Av övriga i besättningen är en seglare född 2000 medan de andra tre är i 19-årsåldern.

Intensiv säsong

Årets seglarsäsong har bara börjat, men den kommer att bli den mest intensiva hittills för Gustav Skålén. Han satsar hårt på seglingen och tävlar både i E-jolle, där han seglar ensam, och i J70-klassen där han utöver Youth Champions League-seglandet även tävlar i SSÅV:s lag i seglingsallsvenskan.

Gustav går i pappa Tomas Skåléns fotspår och när han inte är i skolan så är det segling för hela slanten på fritiden.

I år är Gustav den som kommer segla mest i familjen Skålén. Och han satsar – sedan årsskiftet har han regelbundet tränat på gym för att bli starkare.

– Pappa hjälper mig mycket och därför har han inte lika mycket tid över själv. I min roll i J70-båtarna behöver jag rygg- och underarmsstyrka och i E-jollen är kondition viktigt, men även lår- och magmuskler, säger Gustav Skålén.

Vad är roligast – att segla J70 eller E-jolle?

– Jag har funderat en del över det själv. Jag tycker båda är väldigt roliga, men i E-jollen seglar jag själv och tar jag mina egna beslut, så det är nog roligast. Jag siktar på Junior-EM i polska Utska i augusti, säger Gustav Skålén.

Hjuviks Båtklubb med SSÅV:s Gustav Skålén i besättningen slutade på topp fyra i grundomgången på regattan i Vilamoura och tog sig till finalseglingen, där de emellertid inte kunde förbättra sin placering.
Hjuviks Båtklubb med SSÅV:s Gustav Skålén i besättningen slutade på topp fyra i grundomgången på regattan i Vilamoura och tog sig till finalseglingen, där de emellertid inte kunde förbättra sin placering. Foto: EM

Artikeltaggar

GymPortugalSäffleSeglingSSÅVTomas SkålénTysklandVind

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.