Hoppa till huvudinnehållet

Besiktningen godkänd: Nu kan Tösseeleverna flytta in i nybyggda skolan

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Ett år efter byggstarten står Tösse skola nu klar för inflyttning. På tisdag gör eleverna sin första skoldag i den tillbyggda och renoverade skolan.
Ett år efter byggstarten står Tösse skola nu klar för inflyttning. På tisdag gör eleverna sin första skoldag i den tillbyggda och renoverade skolan. Foto: Fredrik Tacacho

Besiktningen av om- och tillbyggnaden av Tösse skola har godkänts. Efter påsklovet överger elever och lärare de tillfälliga modulerna och återvänder till Tösse skola 2.0.

– Det känns som en helt ny skola, säger rektorn Urban Jansson.

För ett par månader sedan uttryckte Mikael Hedlund, fastighetsingenjör hos byggherren Åkab, viss oro över tidsplanen. Nu kan han pusta ut.

– Besiktningen gick igenom så skolan är godkänd för inflyttning, säger Mikael Hedlund.

Markbesiktningen fick dock skjutas på framtiden på grund av aprilsnön som föll och kommer att ske först nu på fredag.

Ännu återstår lite markarbeten och smådetaljer inomhus, men på det stora hela är bygget klart.

– Det är lite smååtgärder som behöver göras, men det kan man ta under skolans gång.

”Ett år går fort,” konstaterar Mikael Hedlund och syftar till att det gått ett år sedan byggstarten. Bilden är tagen i början av februari då det fortfarande återstod en hel del arbete i skolan.
”Ett år går fort,” konstaterar Mikael Hedlund och syftar till att det gått ett år sedan byggstarten. Bilden är tagen i början av februari då det fortfarande återstod en hel del arbete i skolan. Foto: Fredrik Tacacho

”Lite smidigare nu”

Under året som renoveringen och tillbyggnaden har pågått har skola och fritids i Tösse bedrivits i tillfälliga moduler bredvid Tössevallen, ett stenkast från skolan.

Dagarna före påsklovet och, för lärarna säkerligen även veckorna före, förbereddes flytten. Den tillfälliga modulskolan ska nu forslas bort och under påsklovet har möbler och skolmaterial flyttats tillbaka till skolan.

– Vi rensade vid förra flytten så nu går det lite smidigare, säger Urban Jansson, rektor på Tösse skola.

För att lärarna ska få chans att förbereda sig innan eleverna anländer får Tösseeleverna i år en extra dag påskledigt, på måndag.

– Vi har flyttat en kuvdag (kompetensutvecklingsdag), så att lärarna får en dag att ställa i ordning klassrummen, säger Urban Jansson.

Sedan räknar han med att det kommer att dröja ytterligare en tid innan ”allt sitter” i den nybyggda skolan.

– Vid ett nybygge blir det alltid saker som måste justeras och lite småfix.

Tösses rektor Urban Jansson gläds åt större och bättre anpassade lokaler för skolans lärare och elever.
Tösses rektor Urban Jansson gläds åt större och bättre anpassade lokaler för skolans lärare och elever. Foto: Andreas Dagström

Hur är känslan när man kommer in i nya skolan?

– Det känns som en helt ny skola. Stora delar är ju nybyggda men även de gamla delarna är totalrenoverade, så de känns också nya.

Även om det har fungerat bra i modulerna ser Urban Jansson och kollegorna nu fram emot att flytta tillbaka till skolan.

– Det ska bli väldigt skönt att komma in i lokalerna. Det finns utrymme så det räcker för alla. Det har funkat hyfsat i modulerna, det är mest skolgården som varit lite trång.

Artikeltaggar

LärareSkola och utbildningSkolorTösseTösse skolaTössevallenÅkab

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.