Hoppa till huvudinnehållet

INFÖR SERIESTARTEN: Tösse spelar niomanna: ”Vi ska bara försöka få ihop det i år”

Publicerad:
Felice Sandin håller i träningarna för Tösses damlag.
Felice Sandin håller i träningarna för Tösses damlag. Foto: Roger Pettersson

Flera spelare har slutat i Tösse IF och ett par har lämnat för andra klubbar. Laget står dessutom utan huvudtränare inför söndagens seriepremiär på Mossängens IP.

Spelaren Felice Sandin, 24, går på rehab efter en korsbandsoperation och hon leder träningarna och får assistans av rutinerade tränaren Patrik Blixt under säsongen.

Efter att Daniel Eriksson lämnade Tösse IF:s damlag i höstas har laget sökt efter en ny tränare – utan framgång. Assisterande tränaren Patrik Blixt vill inte ha ansvaret som huvudtränare. I stället är det Felice Sandin, 24, som har hållit i träningarna i vinter. Nu får hon med hjälp av Patrik Blixt leda laget under årets säsong i damfyran.

Tösse har även tappat ett antal spelare sedan förra säsongen. Några har bytt klubbadress och några har slutat. Därför har laget anmält niomannaspel i årets seriespel.

Men även några nya namn har anslutit till damlaget. Emma Strömqvist och Meja Gustavsson, som båda är 17 år och går första året på Karlbergsgymnasiet, kommer båda från IF Viken. Meja har spelat mittback, men tror hon kommer få en mer offensiv roll i Tösse IF.

– Det hade jag i alla fall i Tössecupen. Jag har inget emot att spela back, men det är kul att testa något annat också, säger Meja Gustavsson.

Blir större ytor

Emma Strömqvist är inne på att det kommer bli större ytor och att spelarna måste träna mer kondition eftersom det blir niomannaspel i år. Och hon trivs i sin nya klubb.

– Vi har väldigt bra sammanhållning i laget och jag hoppas att vi gör en bra säsong tillsammans, som ett lag, säger Emma Strömqvist.

Felice Sandin har genomgått en korsbandsoperation och går på rehabträning. Hon utesluter spel den här säsongen, men har alltså valt att hjälpa laget från sidan i år.

– Tösse har alltid varit laget för mig. Jag hoppas kunna komma tillbaka och spela nästa år. Vi ska bara försöka få ihop det i år, så att vi inte måste lägga ner, säger Felice Sandin.

Långt uppehåll

Jonna Andersson och Linn Larsson gör comeback efter långt uppehåll från fotbollen. För sju–åtta år sedan spelade båda ungdomsfotboll i Viken med Patrik Blixt som tränare, men de senaste veckorna har båda börjat träna med Tösse IF.

– Det är gott att röra lite på sig igen. Både jag och Linn har spelat både som målvakt och utespelare tidigare, säger Jonna Andersson.

– Vi är lite ringrostiga så här i början, fyller Linn Larsson i.

Två andra nyförvärv är syskonen Emelie och Rebecka Augustin som båda anslutit från Säffle SK. Ett annat syskonpar i laget är Felice Sandin och hennes yngre syster Tuva Eriksson.

Inga träningsmatcher

Andra spelare i laget är Izabelle Doverhorn, Lina Krokström samt nyförvärvet Emmi Svanström. Truppen är liten och består i nuläget endast av 13 spelare, så trots att det blir niomannaspel i seriespelet kommer det knappast att bli någon trängsel på Tösses avbytarbänk.

– Några av spelarna som har slutat har sagt att de kan tänka sig att vara med på en del träningar och eventuellt hoppa in och spela några matcher, säger assisterande tränaren Patrik Blixt.

Några träningsmatcher inför seriestarten har Tösses damlag inte spelat. Senast laget spelade match tillsammans var inomhus i Tössecupen sista helgen i januari, i Karlbergshallen i Åmål. På söndag är det dags för seriepremiär och då kommer Eds FF:s U-lag på besök på Mossängens IP.

– Vi försökte få till en träningsmatch, men vi hade några spelare sjuka och bortresta, så vi fick tyvärr inte till det, säger Felice Sandin.

I premiären har Tösse fått klartecken att Julia Eriksson Geland kommer att vakta målet.

Vad tror du om premiären?

– Vi har många duktiga spelare, men har ju inte spelat en enda träningsmatch ihop. Vi kommer att gå in och göra vårt bästa och jag tror och hoppas att det kommer bli bättre allt eftersom under säsongen, säger Felice Sandin.

Division 4 Dalsland

Serien består av sju lag:

Åsebro IF

Bengtsfors IF

Kroppefjälls IF

Tösse IF, niomanna

IF Viken U-lag

Eds FF U-lag

Orust FC U-lag

Tösse IF

Tränare: Felice Sandin sköter träningarna, men hon vill inte kalla sig huvudtränare. Hon får under säsongen hjälp av Patrik Blixt att leda laget.

Lagkapten: Wilma Persson.

Placering i fjol: Femma.

Nyförvärv: Emmi Svanström, Emma Strömqvist, Meja Gustavsson, IF Viken, Emelie Augustin, Rebecka Augustin, Säffle SK, Jonna Andersson, comeback, Linn Larsson, comeback.

Spelarförluster: Linnea Dalstrand, Bengtsfors IF, Ingrid Dalstrand, Östra Deje IK, Anna Söderqvist, slutat, Anna Ödman, slutat, Josefin Jonsson, slutat, Emma Andersson, slutat, Michaela Karlsson, slutat, Ida Lindahl, slutat.

Målsättning: ”Vi ska bara försöka få ihop det så vi inte måste lägga ner laget”, säger Felice Sandin.

Seriefavorit: ”Av A-lagen står det mellan Åsebro IF och Bengtsfors IF”.

Premiär: Eds FF U-lag hemma på Mossängen på söndag, den 16 april.

Tuva Eriksson, Sanna Blixt och Wilma Persson tillhör nyckelspelarna i Tösse IF och är redo för söndagens premiär mot Eds FF:s U-lag i division 4 Dalsland.
Tuva Eriksson, Sanna Blixt och Wilma Persson tillhör nyckelspelarna i Tösse IF och är redo för söndagens premiär mot Eds FF:s U-lag i division 4 Dalsland. Foto: Roger Pettersson
Wilma Persson, med bollen, uppvaktas i rygg av Sanna Blixt på träning.
Wilma Persson, med bollen, uppvaktas i rygg av Sanna Blixt på träning. Foto: Roger Pettersson
Emma Strömqvist och Meja Gustavsson är nya i Tösse IF. Båda kommer från IF Viken.
Emma Strömqvist och Meja Gustavsson är nya i Tösse IF. Båda kommer från IF Viken. Foto: Roger Pettersson
Tuva Eriksson, Sanna Blixt och Wilma Persson tillhör nyckelspelarna i Tösse IF och de är redo för söndagens premiär i division 4 Dalsland mot Eds FF:s U-lag.
Tuva Eriksson, Sanna Blixt och Wilma Persson tillhör nyckelspelarna i Tösse IF och de är redo för söndagens premiär i division 4 Dalsland mot Eds FF:s U-lag. Foto: Roger Pettersson
Jonna Andersson och Linn Larsson gör comeback efter att ha varit ifrån fotbollen under flera år. Tidigare har de spelat i Viken, där de hade Patrik Blixt som tränare.
Jonna Andersson och Linn Larsson gör comeback efter att ha varit ifrån fotbollen under flera år. Tidigare har de spelat i Viken, där de hade Patrik Blixt som tränare. Foto: Roger Pettersson
Tuva Eriksson, med bollen, på Tösses träning. Till vänster Jonna Andersson.
Tuva Eriksson, med bollen, på Tösses träning. Till vänster Jonna Andersson. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

Bengtsfors IFDalslandEds FFFotbollIF VikenMossängens IPNyförvärvSäffle SKTösseTösse IFTössecupenTräning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.