Hoppa till huvudinnehållet

Emil Svensson bowlade hem två medaljer i landslagsdebuten

Publicerad:

Juniorbowlaren Emil Svenssons gjorde en kanondebut i junior-EM i Wien.

Det började med ett guld i killarnas dubbel för honom och lagkamraten Kevin Melin och följdes upp av ett silver i teamspelet.

Efter en intensiv vecka i Österrike är Emil Svensson nu hemma i Säffle igen och berättar om sin debut i landslaget.

Junior-EM i bowling inleddes under måndagen förra veckan med dubbel, där Emil Svensson och Kevin Melin tog hem guldet. Redan på onsdagen var det dags att kavla upp ärmarna igen inför teamspel, där Emil och hans tre lagkamrater först spelade sex serier vardera i kvalet. Totalpoängen slogs sedan ihop, och de fyra bästa lagen gick vidare till semifinal.

Sverige slutade tvåa i kvalet och fick möta Danmark i semifinal – en tuff match där de fyra svenska killarna till slut lyckades snuva Danmark på vinsten.

– Vi låg under ända till sista rutan. Carl Eklund var sista man ut och slog en strike och en spärr som gjorde att vi vann med två poäng. Det kändes jävligt skönt!, säger Emil.

I finalen blev det ytterligare ett nordiskt möte, mellan Sverige och Finland, men där blev motståndet lite för svårt och det slutade med en silvermedalj för Sverige.

– Det får vi väl vara nöjda med, säger Emil.

Inte på topp

Efter två dagars teamspel som krävde ett stort mentalt fokus, var det svårt för Emil att ladda upp inför singelspelet dagen därpå. Där slutade han i mitten av totalt 95 spelare.

– Där spelade jag inte bra. Jag var inte helt på topp efter att vi hade förlorat finalen, och sen skulle vi upp väldigt tidigt på morgonen inför singel. Jag hann inte ladda upp ordentligt, säger Emil.

I den distans som kallas för All-Event, slås alla seriespel från tidigare distanser ihop till en individuell totalpoäng. Emil låg tvåa i distansen fram till singel, men halkade sedan ned några placeringar. Trots det slutade Emil individuellt som topp tio i Europa när alla distanserna var färdigspelade, och med sig hem har han en en guldmedalj i dubbel samt en silvermedalj i teamspelet.

Totalt tog det svenska juniorlandslaget 13 medaljer i JEM, vilket är tangerat medaljrekord i sammanhanget, skriver Svenska Bowlingförbundet på sin hemsida.

Vad är det bästa som du tar med dig från den här upplevelsen?

– När vi dängde Danmark med två poäng.

Inte guldet alltså?

– Jo det kan väl vara ett snäpp bättre, skrattar Emil.

Vad har varit mest utmanande?

– Att man från första dagen skulle fokusera både på sig själv och sina lagkamrater, för att sedan spela individuellt i singel. Det var svårt att ställa om.

Härnäst väntar två seriematcher i allsvenskan med BK Tegnér till helgen och Emil har definitivt inte fått nog av sin sport under EM.

– Jag är laddad! Roligt med mer bowling, ler han.

Artikeltaggar

BK TegnérBowlingEmil SvenssonLandslagÖsterrikeWien

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.