Hoppa till huvudinnehållet

Nato-frågan blev droppen – Vestlund lämnar MP: ”Rikets försvar är för viktigt”

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Lisbeth Vestlund, i mitten, lämnar Miljöpartiet. Här flankerad av riksdagskandidat Emma Nohrén (MP) och kommunfullmäktigeledamot Mikael Nilsson (MP).
Lisbeth Vestlund, i mitten, lämnar Miljöpartiet. Här flankerad av riksdagskandidat Emma Nohrén (MP) och kommunfullmäktigeledamot Mikael Nilsson (MP). Foto: Roger Pettersson

Åmålspolitikern Lisbeth Vestlund lämnar Miljöpartiet. Beslutet fattades efter Rysslands invasion av Ukraina, då MP valde att stå fast vid sitt Nato-nej.

– Jag kommer att fortsätta engagera mig i politiken som fri grön liberal, säger Vestlund.

Efter att tidigare ha representerat Centerpartiet, Liberalerna och Liberal Vision ställde Lisbeth Vestlund upp för Miljöpartiet i kyrkofullmäktige 2021 och i kommunfullmäktige 2022.

Men nu är tiden med MP till ända. Vestlunds åsikt i Nato-frågan fällde avgörandet, då hon gick från nja till ja efter Rysslands invasion av Ukraina:

– Jag trodde nog att partiet skulle ändra sig också. Rikets säkerhet är en för viktig fråga för mig. Därför känner jag att jag inte kan vara kvar i Miljöpartiet.

Miljöpartiet var emot Nato redan när du gick med. Hur resonerade du då?

– Tidigare hade jag en önskan om att vi skulle hålla oss neutrala, även om det vore bra att gå med, säger Lisbeth Vestlund och tillägger, med hänvisning till rådande världsläge:

– Vi måste kunna försvara oss.

Fortsätter i politiken

Trots avhoppet kommer Vestlund även fortsättningsvis att representera MP i kyrkopolitiska sammanhang. Den gröna gruppen är inte lika ideologiskt uppbunden där, menar hon, och jämför med Fria liberaler i Svenska kyrkan:

– Jag kommer att vara en fri grön liberal.

Planen är också att fortsatt göra sig hörd i kommunpolitiken, genom insändare och medborgarförslag.

– Sen får vi se vad som händer, säger Lisbeth Vestlund.

Artikeltaggar

CenterpartietFria liberaler i Svenska kyrkanKommunfullmäktigeKommunpolitikLiberalernaLisbeth VestlundMedborgarförslagMiljöpartietNatoPolitik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.