Hoppa till huvudinnehållet

Gunilla Kjellstedt ställer ut: ”Mycket lupiner, pioner och vilda rosor”

Publicerad:
Gunilla Kjellstedt har vernissage på lördag i Färgelanda konsthall. /ARKIVBILD.
Gunilla Kjellstedt har vernissage på lördag i Färgelanda konsthall. /ARKIVBILD. Foto: Karin Olsson

Parkinsondiagnosen hindrar inte Gunilla Kjellstedt från att utöva sitt konstnärskap.

På lördag, den 15 april, bjuder hon in till vernissage i Färgelanda konsthall. Där visas målningar i olja med diverse olika trädgårdsmotiv.

Gunilla Kjellstedt föddes 1945 i Bengtsfors, men är sedan länge bosatt i Åmål. Under lördagen har hon vernissage i Färgelanda konsthall. Där kommer ett 15-tal tavlor med diverse trädgårdsmotiv ställas ut.

– Det blir målningar i olja med olika trädgårdsmotiv, mycket lupiner, pioner och vilda rosor, säger hon.

Många av motiven hämtar hon från barndomen. Att det blev just trädgårdsmotiv som hon främst målar beror på att det var hennes pappa som en gång i tiden uppmanade henne att måla just sådana.

– Det var någon som skrev att Bengtsfors var Sveriges fulaste samhälle, då när de höll på att riva alla de gamla fina kåkarna. Så då sa min pappa till mig att han tyckte att jag skulle måla Bengtsfors som det såg ut förr i världen, och då var det trädgårdar och syrenbersåer, och verandor och sådant. Så det var därifrån jag började måla de här blommorna och trädgårdarna. Så det är mycket barndomsminnen kan man säga, från mormor och morfar och från vår egen trädgård, säger hon.

Gunilla är sedan elva år tillbaka pensionär efter att ha jobbat 42 år som bildlärare i Åmål, men än i dag sysslar hon med måleri dagligen.

– Ja det gör jag, det är som ett jobb. Men jag har fått Parkinson, så det är en kamp mot Parkinson kan man säga, men den sitter i vänstersidan och i och med att jag är högerhänt så kan jag ju måla.

Hon fortsätter:

– Min neurolog sa att musik och dans är väldigt bra för Parkinsonpatienter. Så jag målar väldigt gärna till musik. Det började med jazz i många år, men sedan har jag gått över till hårdrock. Även rock’n’roll och Elvis, jag tycker det är tufft, säger hon.

Utställningen pågår till den 5 maj.

Artikeltaggar

ÅmålBengtsforsFärgelanda konsthallGunilla KjellstedtKonstNöje/KulturOljaTrädgårdUtställningarVernissager

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.