Hoppa till huvudinnehållet

Vattenrutschkanan på plats men långt kvar till första åket: ”Tidsschemat håller”

Publicerad:
Magnus Dalsbo, vd Åkab, och Christer Karlsson, arbetsledare Åkab, visar slutpunkten för simhallens nya vattenrutschkana.
Magnus Dalsbo, vd Åkab, och Christer Karlsson, arbetsledare Åkab, visar slutpunkten för simhallens nya vattenrutschkana. Foto: Andreas Dagström

I delar har simhallens omsusade nya vattenrutschkana anlänt. Monteringen väntas gå snabbt, men mycket återstår då fortfarande att fixa inför nyinvigningen.

– Vi håller schemat, säger Christer Karlsson, arbetsledare Peab.

Mycket har hunnit hända på insidan av Åmåls simhall sedan den stängdes för nästan exakt ett år sedan. Vissa delar börjar till och med se mer eller mindre klara ut, som mellandelen där barn brukar lära sig simma.

I andra änden av skalan återfinns fortfarande den nya vattenrutschkanan. Utan handfast vägledning hade banans sträckning varit svår att visualisera. Men den saken lär snart ändra på sig. Redan i slutet av nästa vecka ska det stora, gröna, snirklande röret vara vara färdigmonterat.

Badkläderna behöver emellertid inte plockas fram riktigt än. Byggentreprenören Peab:s personal lämnar simhallen först vid månadsskiftet september–oktober, vilket är enligt den ursprungliga tidsplanen.

Utbildningsbassängen har fått en ny mindre vattenrutschkana som knyter an till leklandet. Samtidigt har plaskbassängen tagits bort och gett utrymme för fler kafébord.
Utbildningsbassängen har fått en ny mindre vattenrutschkana som knyter an till leklandet. Samtidigt har plaskbassängen tagits bort och gett utrymme för fler kafébord. Foto: Andreas Dagström

Hur har ni klarat av att hålla schemat i rådande läge med materialbrist, långa leveranser och annat?

– Vi lyckades göra strategiska inköp innan problemen började. Det var det vi var mest oroliga för innan, säger Magnus Dalsbo, vd Åkab.

Sju meters fallhöjd

Gävleföretaget Hydrosport står bakom vattenrutschkanan. Den är sex meter lång och fallhöjden uppgår till sju meter.

– Åktiden varierar beroende på vilka byxor man har, skämtar Mikael Hedlund, fastighetsingenjör Åkab.

Ett visst tävlande lär det bli. Åktiderna klockas automatiskt och visas på en skärm. Men till skillnad från tidigare kommer åkningen inte att störa motionssimmarna. Både start och målgång sker i det nya tornet som vetter mot ishallen. Det är den överlägset mest omdebatterade delen av simhallsrenoveringen.

– Tornet är inte bara till för rutschkanan. Det innehåller även reningsverk, ångbastu och annat, säger Magnus Dalsbo, som menar att diskussionen blivit lite missvisande.

Rutschkanan i sig utgör bara en mindre del av den investering på tolv miljoner kronor som tornet representerar.

– Vad kostnaden för hela renoveringen landar på får vi be att återkomma till när allt är klart, säger Dalsbo.

De gröna delarna är vattenrutschkanan som står och väntar på att monteras. Christer Karlsson, arbetsledare Peab, och Mikael Hedlund, fastighetsingenjör Åkab, ses i toppen av trappan.
De gröna delarna är vattenrutschkanan som står och väntar på att monteras. Christer Karlsson, arbetsledare Peab, och Mikael Hedlund, fastighetsingenjör Åkab, ses i toppen av trappan. Foto: Andreas Dagström

En betydligt mindre och samtidigt mer barnvänlig vattenrutschkana har installerats vid undervisningsbassängen. Stilen knyter an till leklandet intill. Det har också monterats in en kiosklucka till kaféet, så att badgästerna inte behöver lämna bassängområdet när de vill köpa något att äta eller dricka. Lösningen känns igen från Säffle simhall.

Vad gäller själva bassängerna är de nu klädda med rostfritt stål. Delarna levererades från Österrike och har svetsats ihop på plats.

Under 25-metersbassängen ligger 20 ton grus, inburet säckvis.

– Vi fick in det på en dag, säger Christer Karlsson, arbetsledare Peab.

Framöver väntar bland annat start av ventilation i den befintliga delen och sedan driftsättning av de tekniska systemen.

Bassängerna börjar fyllas med vatten under midsommarveckan.

Magnus Dalsbo, vd Åkab, visar den nya ångbastun, som precis blivit färdigkaklad.
Magnus Dalsbo, vd Åkab, visar den nya ångbastun, som precis blivit färdigkaklad. Foto: Andreas Dagström
Utanför ågbastun kommer den som vill att kunna skölja sig med en hink kallt vatten. Hinken ska monteras i båset till höger. Bredvid blir det dusch.
Utanför ågbastun kommer den som vill att kunna skölja sig med en hink kallt vatten. Hinken ska monteras i båset till höger. Bredvid blir det dusch. Foto: Andreas Dagström
Delarna till bassängerna har levererats av ett företag i Österrike.
Delarna till bassängerna har levererats av ett företag i Österrike. Foto: Andreas Dagström
Det nya tornet rymmer inte enbart vattenrutschkana.
Det nya tornet rymmer inte enbart vattenrutschkana. Foto: Andreas Dagström
I kafédelen blir det inga större förändringar.
I kafédelen blir det inga större förändringar. Foto: Andreas Dagström
Gymmet på baksidan av simhallen har också renoverats. Bland annat har planlösningen blivit öppnare.
Gymmet på baksidan av simhallen har också renoverats. Bland annat har planlösningen blivit öppnare. Foto: Andreas Dagström
Tornet till rutschkanan är klart men mycket arbete återstår i simhallenKlubbat: Rutschkana byggs och stål ersätter kakel i simhallen

Artikeltaggar

ÅkabÅmålÅmåls simhallBostad och byggenMagnus DalsboPeabRenoveringarVentilation

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.