Hoppa till huvudinnehållet

Jättebygge i Bäckefors stoppas av domstol

Publicerad:
Mark- och miljödomstolen stoppar bygget av den omlastningscentral som planerats i Bäckefors. /GENREBILD
Mark- och miljödomstolen stoppar bygget av den omlastningscentral som planerats i Bäckefors. /GENREBILD Foto: Morgan Bäckvall

Den omlastningscentral för virke som planerats i Bäckefors stoppas nu av mark- och miljödomstolen efter att flera privatpersoner överklagat, rapporterar Sveriges Radio Väst.

Sju privatpersoner hade i maj förra året överklagat det planerade jättebygget av en omlastningscentral för virke i Bäckefors. De boende hänvisade till att dricksvattnet skulle påverkas och ”mer buller, ökande mängd insektsskador, fler viltolyckor och betydande värdeminskning på fastigheter.”

Omlastningscentralen planeras på ett 30 hektar stort markområde där 400 000 kubikmeter virke årligen beräknas kunna omlastas. Cirka 7 000 lastbilstransporter per år beräknas kunna styras om till tåg.

Bakom förslaget står Södra skogsägarna och Sigma civil.

Men nu stoppar alltså mark- och miljödomstolen detaljplanen. En av anledningarna som nämns till att beslutet stoppas av domstolen är att mark finns i detaljplanen som behövs för järnvägsspår, men den marken är inte inköpt och säkrad.

Ägaren till marken vill heller inte sälja, och det gör att domstolen häver detaljplanen.

Enligt Sveriges Radio Väst så kommer Bengtsfors kommun och Södra Skogsägarna, som vill bygga omlastningscentralen, att diskutera domslutet och förhoppningsvis vet de hur de ska gå vidare i slutet av veckan.

Artikeltaggar

BäckeforsBengtsfors kommunBrott, lag och rättDetaljplanerDomstolarMark- och miljödomstolenÖverklagandenSödra SkogsägarnaSveriges Radio

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.