Hoppa till huvudinnehållet

Norbag efter beskedet om plastskatten: ”Oerhört olyckligt”

Publicerad:
Skatten på plastkassar ser ut att komma att avskaffas eller sänkas kraftigt.
Skatten på plastkassar ser ut att komma att avskaffas eller sänkas kraftigt. Foto: Foto: Gunnar Lundmark/TT

Skatten på plastpåsar kommer troligen att avskaffas eller sänkas kraftigt.

Det beskedet lämnade regeringen när man presenterade vårändringsbudgeten på måndagsmorgonen.

– Om skatten slopas eller kraftigt sänks vore det oerhört olyckligt, men vi står ändå starka, säger Torbjörn Rodhe, vd för papperspåstillverkaren Norbag AB med fabrik i Bengtsfors.

Regeringen meddelar att skatten på plastpåsar kommer att förändras, men det sker inte omedelbart. Om skatten tas bort helt, om den sänks eller förändras på annat sätt är fortfarande under förhandling.

Men i sin ekonomiska prognos skriver regeringen följande.

”Det är viktigt att miljöpolitiken är effektiv och inte i onödan försvårar människors vardag. Regeringen avser att inför budgetpropositionen för 2024 remittera ett förslag om att avskaffa eller kraftigt sänka skatten på plastbärkassar.”

”Vore mycket olyckligt”

På Brandberget i Bengtsfors finns sedan år 2021 företaget Norbag AB som tillverkar olika typer av papperspåsar. Företaget ingår i Tingstad Group, som också köpte de lokaler som inrymmer verksamheten redan 2019.

Norbag AB finns sedan 2021 på Brandberget i Bengtsfors.
Norbag AB finns sedan 2021 på Brandberget i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

– Om skatten på plastpåsar skulle slopas eller kraftigt sänkas så skulle det naturligtvis vara ett olyckligt och beklagligt beslut, främst med hänsyn tagen till klimatpåverkan och hållbarhetsaspekten, säger Norbags vd Torbjörn Rodhe till Dalslänningen.

Hur skulle ett sådant beslut påverka Norbag?

Torbjörn Rodhe är vd för papperspåstillverkaren Norbag AB med fabrik i Bengtsfors.
Torbjörn Rodhe är vd för papperspåstillverkaren Norbag AB med fabrik i Bengtsfors. Foto: Johan Wingborg

– Beslutet skulle förstås påverka oss, men ändå inte så jättemycket. Vi står starka i den utveckling som är med klimatomställningen i samhället. Den rörelsen har kommit för att stanna, säger Torbjörn Rodhe.

”Antalet jobb består”

Han fortsätter.

– Rent generellt är man mer klimatmedveten som konsument idag. Men vi kommer givetvis att hålla jättenoga koll på det här för att säkra de arbetstillfällen vi har i Bengtsfors och Töcksfors, men jag tror inte att det kommer att innebära något negativt för antalet arbetstillfällen i våra fabriker, säger Torbjörn Rodhe.

En bild från fabriksgolvet på Norbag i Bengtsfors.
En bild från fabriksgolvet på Norbag i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

I dag finns 67 anställda på fabriken i Töcksfors och 33 anställda på fabriken i Bengtsfors.

Vad tror du om framtiden för er fabrik i Bengtsfors?

– I Bengtsfors är vi ganska nyetablerade, så vi tror på en tillväxt där. Vi har också generellt en god tillväxt för vår produkt. Kunderna väljer alltmer klimatsmarta lösningar och vi har idag kunder i hela norra Europa.

”Ett klimatsmart val”

Norbag tillverkar bärkassar, brödpåsar, frukt- och gröntpåsar, kompostpåsar, e-handelspåsar och påsar med tryck.

Exempel på några av de papperspåsar som Norbag tillverkar.
Exempel på några av de papperspåsar som Norbag tillverkar. Foto: Pressbild

– Vi producerar uteslutande svensk skogsråvara i nyfiber. En papperspåse tillverkad i Sverige av svensk skogsråvara representerar ett betydligt mer klimatsmart val och utsläppen av växthusgaser är många gånger lägre jämfört med en påse tillverkad av plast, säger Torbjörn Rodhe.

Artikeltaggar

BengtsforsDalslänningenEkonomiEuropaNorbag ABPolitikSkatterTillväxtTöcksforsUtsläpp

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.