Hoppa till huvudinnehållet

Åmåls Muay Thai slår ett slag för thaiboxning: ”Det är dunderträning”

Publicerad:
Tränaren Robin Byqvist går igenom fotisättningen med tvillingbröderna Samuel och Gabriel Ruiz Perstad.
Tränaren Robin Byqvist går igenom fotisättningen med tvillingbröderna Samuel och Gabriel Ruiz Perstad. Foto: Fredrik Tacacho

Idrottslivet i Åmål är mer än fotboll, ishockey och ridning. I en industrilokal på Västra Bangatan samlas ett gäng thaiboxare för träning ett par gånger i veckan.

– Det är flera föräldrar som har kommit hit och sagt att deras barn har provat ”alla” sporter, men att det inte finns något som intresserar dem. Och så kommer barnen hit och tycker att det är svinkul, säger tränaren Robin Byqvist, som håller i träningarna tillsammans med Kevin Ackerblad och Jovan Andrejic.

Dagens träningspass håller på att avslutas. Uppvärmning, drillar och sparring följs av ett avslutande styrkepass där de sista kraftdepåerna töms.

– Det här är väldigt enkelt, ni lyssnar på mig och gör som jag säger, instruerar Robin Byqvist, med glimten i ögat, innan han instruerar nästa övning.

Två träningsgrupper

För tillfället har klubben två träningsgrupper igång, en vuxengrupp och en barn- och ungdomsgrupp. På torsdagar samsas både yngre och äldre i träningslokalen, på tisdagar är det endast vuxna på plats.

Både nybörjare och mer erfarna thaiboxare är med på passen. Deltagarna väljer själva på vilken nivå de vill lägga ribban, säger Robin Byqvist.

– Det är många som är på samma nivå som kan sparra med varandra.

Flera av deltagarna har börjat efterfråga matcher. Karitas Hjelm är en av dem. Här sparrar hon med Jakob Engholm-Dalgic.
Flera av deltagarna har börjat efterfråga matcher. Karitas Hjelm är en av dem. Här sparrar hon med Jakob Engholm-Dalgic. Foto: Fredrik Tacacho

Några av de mer erfarna deltagarna har även börjat efterfråga tävlingar. Då sporten är relativt liten får man söka sig till större städer som Stockholm, Göteborg eller Jönköping om man vill gå match.

– Vi hade Värmlandsserien förr, men den finns inte kvar längre tyvärr.

Många under pandemin

Antalet aktiva i klubben har varierat genom åren. Klubben var orolig för hur coronapandemin skulle slå mot klubben, men oron var obefogad skulle det visa sig.

– Då var vi rekordmånga här. Det funkade bra tack vare att vi har en stor lokal.

Vad hoppas du att deltagarna får med sig när de kommer hit?

– Det är väl bra om ungdomarna kommer hit och kör i stället för att sitta hemma vid datorn eller vara ute på stan och härja. Det är bättre att de kommer hit och får lite träning och lär sig disciplin, säger Robin Byqvist.

Robin Byqvist drog igång verksamheten i Åmål. I dag är han en av tre tränare i klubben. ”Det finns många fördomar om thaiboxning, men man skulle inte kunna köra en sån här sport om det var slagsmål varje träning,” säger han.
Robin Byqvist drog igång verksamheten i Åmål. I dag är han en av tre tränare i klubben. ”Det finns många fördomar om thaiboxning, men man skulle inte kunna köra en sån här sport om det var slagsmål varje träning,” säger han. Foto: Fredrik Tacacho

Hans eget intresse för kampsport började tidigt, i Säffle där han växte upp. Till en början tog det sig i uttryck i karate men snart gick han över till thaiboxning.

– Jag har alltid varit intresserad av kampsport.

Efter att han flyttat till Åmål gjorde han ett försök att dra igång en verksamhet även här, 2013, men responsen var svag.

– Det är svårt att hålla igång det i en liten stad.

Vid andra försöket, 2018, gick det bättre. Tillsammans med ett par andra thaiboxare, som inte längre är kvar i klubben drog Robin Byqvist igång klubben Åmåls Muay Thai. I dag delar de lokal på Västra Bangatan med boxningsklubben.

Vad är det du gillar med thaiboxning?

– Det är väldigt bra träning och mångsidigt, man får en genomkörare av hela kroppen – det är dunderträning. Och det är betydligt mycket mer action än det är i andra sporter, som i fotboll till exempel.

Ger självförtroende

Jakob Engholm-Dalgic pustar ut i en soffa efter dagens träningspass.

– Nu är jag trött, men det är bra för då vet man att man tränat kroppen ordentligt.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka pendlar han två gånger i veckan från Säffle för att vara med på passen. Utöver bättre fysik upplever han att träningen ger honom ett bättre självförtroende.

– I framtiden vill jag även tävla, säger han.

Jovan Andrejic och Kevin Ackerblad är tränare i klubben tillsammans med Robin Byqvist. De turas om att hålla i träningarna så att de också får chansen att delta.
Jovan Andrejic och Kevin Ackerblad är tränare i klubben tillsammans med Robin Byqvist. De turas om att hålla i träningarna så att de också får chansen att delta. Foto: Fredrik Tacacho

Thaiboxning

Thaiboxning är en thailändsk fullkontakts kampsport. Kampsporten har sitt ursprung från den forntida thailändska arméns närstridssystem, kallat Muay Boran. Mycket har dock skalats bort under åratal av hårt urval då stilen optimerats för ringen och de tävlingsregler som gäller i dag.

 • Uppvärmningen avslutas med gemensam tänjning.
  Uppvärmningen avslutas med gemensam tänjning. Foto: Fredrik Tacacho
 • Kevin Ackerblad och Robin Byqvist fölrevisar en av övningarna.
  Kevin Ackerblad och Robin Byqvist fölrevisar en av övningarna. Foto: Fredrik Tacacho
 • Åmåls Muay Thai håller till i en tidigare industrilokal på Västra Bangatan.
  Åmåls Muay Thai håller till i en tidigare industrilokal på Västra Bangatan. Foto: Fredrik Tacacho
 • Klubben kör två gemensamma träningar i veckan och vissa helger kör de extrapass.
  Klubben kör två gemensamma träningar i veckan och vissa helger kör de extrapass. Foto: Fredrik Tacacho
 • Karitas Hjelm och Jakob Engholm-Dalgic missar sällan ett träningspass.
  Karitas Hjelm och Jakob Engholm-Dalgic missar sällan ett träningspass. Foto: Fredrik Tacacho
 • Karitas Hjelm och Jakob Engholm-Dalgic sparrar.
  Karitas Hjelm och Jakob Engholm-Dalgic sparrar. Foto: Fredrik Tacacho
 • Gabriel Ruiz Perstad sparrar med tvillingbrorsan Samuel Ruiz Perstad.
  Gabriel Ruiz Perstad sparrar med tvillingbrorsan Samuel Ruiz Perstad. Foto: Fredrik Tacacho
 • Jakob Engholm-Dalgic och Robin Byqvist visar en ny övning. Bröderna Gabriel och Samuel Ruiz Perstad kollar på.
  Jakob Engholm-Dalgic och Robin Byqvist visar en ny övning. Bröderna Gabriel och Samuel Ruiz Perstad kollar på. Foto: Fredrik Tacacho
 • Karitas Hjelm är relativt nyinflyttad från Norge. Hon blev överlycklig när hon upptäckte att det fanns en lokal thaiboxningsklubb i Åmål.
  Karitas Hjelm är relativt nyinflyttad från Norge. Hon blev överlycklig när hon upptäckte att det fanns en lokal thaiboxningsklubb i Åmål. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

ÅmålKampsportThaiboxningTräning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.