Hoppa till huvudinnehållet

MINNESORD: God samhällsmedborgare och gedigen yrkesman

Publicerad:

Som meddelades i lördagens PD har Rune Carlsson avlidit i en ålder av 94 år. Han arbetade på PD i femtio år. Hans närmaste är två döttrar med familjer.

Beskedet om Rune Carlssons bortgång väcker minnen från min tid på PD. När jag 1976 kom till tidningen, var ett av de första ärendena att förhandla typografernas löner med Rune som lokala fackombudet. Timlönen som skulle justeras var 19,50. Jag brukar ha siffran som en referenspunkt över hur löner och priser utvecklats senaste 40 åren.

Avvaktande

Vid förhandlingen var vi väl båda lite avvaktande – obekanta som vi var med varandra. Men vi kom överens om en höjning som Rune och hans typografkompisar tydligen uppfattade som acceptabelt bud.

Och jag uppfattade genast Rune som en kunnig och rejäl kille, vilket med åren verkligen bekräftades. Det var självklart att han småningom blev ansvarig för tidningens tekniska produktion. Ett ansvar han fortsatte att ha till sin pensionering 1993.

Långa vägen

Som alla typografer hade Rune gått den långa vägen med från början enklare uppgifter i tryckeriet. Sen kom maskinkännedom och typografins hemligheter med dess egna mått som punkter, petit och cicero.

För att bli typograf krävdes fyra års lärlingstid. Och fullbetald blev man först efter ytterligare fyra år.

Med sina gedigna typografiska kunskaper, blev det lätt för denna del av tidningsfolket att ta sig an ett helt annorlunda sätt att producera tidningssidor. Med fotosättning, datorer och fjärröverföring till tryckerier på annan ort.

I dag tänker jag också på Rune Carlsson som en god samhällsmedborgare. I alkoholfrågan var han sedan ungdomen starkt engagerad i nykterhetsrörelsen.

Man gjorde klokt i att lyssna på hans förslag och synpunkter.

Sune Tholin

Artikeltaggar

DödsfallProvinstidningen DalslandTidningar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.