Hoppa till huvudinnehållet

Notdragning förevigad

Publicerad:
Detalj ur Hugo Löfvings takmålning som skildrar notdragning i Vingens hamn.
Detalj ur Hugo Löfvings takmålning som skildrar notdragning i Vingens hamn.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vår gård här i Östra Bodane i Ånimskog är också konstnären Hugo Löfvings barndomshem. I tidiga år – innan han drog ut i världen – gjorde han 1940 en heltäckande takmålning i ett av rummen här. Han var då 22 år gammal.

Den målningen vårdar vi ömt. Särskilt som motivet är lokalt och en ögonblicksbild av vardagslivet gången tid här nere vid Vingens hamn. Det handlar om dragning av not som var vanlig utefter Vänerkusten. Folk i gårdarna hjälptes åt och byn hade gemensam notbod längst inne i Vingeviken.

I målningen syns en del folk som äldre Ånimskogbor kunnat namnge.

Hugo Löfving flyttade snart till Göteborg, utbildade sig bland annat på Valand. Han räknas till Dalslandsmålarna. Men frågan är om han inte blev mer känd i Göteborg. Och ännu mer på Öland där han tillbringade många målarsomrar.

Nu i vår uppmärksammades Hugo Löfving med en minnesutställning på Himmelsberga Ölands museum. Det är Staffan Löfving, kusinbarn till Hugo Löfving, som sett till att hans släktings verk hålls levande.

Utställningen fick bred pressbevakning. ”Bortglömt konstnärskap lyfts fram på Himmelsberga” skrev Barometern.

Kanske är det läge för att också i Dalsland påminna om Löfving och hans konstnärskap?

Fast vi här på gården Buane i Östra Bodane påminns förstås varje dag genom fina takmålningen. Men också av målningar på dörrspeglar. Lokala motiv där också.

Mer kultur får avsluta. Läspeakademien i Grönköping jobbar alltsedan Erik Läspe och Haltes tid ständigt med att förklara ord. Nu senast att ”magister” definieras ”oönskade fettsamlingar kring midjan”. Kan även betyda”bilringar”.

Artikeltaggar

ÅnimskogGöteborgHugo LöfvingKrönikorKulturMuseumÖlandUtställningar