Hoppa till huvudinnehållet

103-åriga Elvy Johansson har avlidit – var äldst i Bengtsfors

Publicerad:
Tidningen Dalslänningen uppvaktade 100-åringen Elvy Johansson i juli 2020.
Tidningen Dalslänningen uppvaktade 100-åringen Elvy Johansson i juli 2020. Foto: Kajsa Kax

Elvy Johansson, Dals Långed, har avlidit i en ålder av 102 år. Hon var Bengtsfors kommuns äldsta invånare och skulle i juli fylla 103 år.

Elvy föddes i Stockholm och var yngst av fyra syskon. Deras mor dog när Elvy bara var fem år. De tre yngsta syskonen kom först till ett barnhem i Stockholm sedan flyttade Elvy till fosterhem i Blomskog. Där växte hon upp som familjens enda barn. Två av syskonen kom till olika fosterhem i Torrskog.

När det var dags för skola hade Elvy sju kilometer enkel väg att gå till Ingebyns skola i Blomskog. När hon var 13 år, har hon berättat, fick hon en cykel av sin äldste bror som hade stor omsorg om sina yngre syskon som fått lämna Stockholm. Denna cykel har hon trampat i många mil och fungerar fortfarande.

Efter folkskolan utbildade sig Elvy på Ljungskile folkhögskolas hushållslinje. Hon ville gärna få jobba inom vården och efter folkhögskolan arbetade hon som undersköterska på Årjängs lasarett. Det var under kriget och personalen på lasarettet stod i beredskap. Elvy har berättat att de fick ta hand om många skadade norska soldater som tog sig över gränsen till Sverige och Årjäng.

År 1945 gifte sig Elvy med Hilding från Gustavsfors och de bosatte sig i Gustavsfors. Elvy blev hemmafru under flera år och tog hand om barnen.

År 1957 flyttade familjen till Dals Långed och när barnen vuxit upp arbetade Elvy inom hemtjänsten och även som lokalvårdare.

Elvy var ett gott stöd för sin man Hilding som under hela sitt vuxna liv var engagerad i kommunpolitiken. Elvy var samhällsintresserad och följde noga med på nyheterna och hon hade fin och god kontakt med de olika generationerna i släkten. Hon hade förmånen att vara klar i tanken ända tills sista andetaget.

Redan som ung anslöt sig Elvy till Pingströrelsen och Betaniaförsamlingen i Årjäng. Senare blev det Betaniaförsamlingen i Gustavsfors. Efter flytten till Dals Långed tillhörde hon Smyrnaförsamlingen i Åsensbruk och Dals Långed.

Elvy tyckte om att sköta hemmet som var varmt och välkomnande. Men hon hade också ett stort intresse för trädgårdsarbete. I 80-årsåldern genomgick hon höftledsoperationer, vilket gjorde att trädgårdsarbetet blev svårare. Då blev det stickning i stället. Tröjor, västar, sockar och filtar i massor har stickats och skickats till behövande men även barnbarn och barnbarnsbarn har blivit försedda.

Elvy har bott kvar i huset som familjen flyttade in i år 1959. Hennes barndomshem i Blomskog finns kvar och där tyckte hon om att vara. Även efter att hon blev ensam vistades hon där varje sommar. Så sent som i somras var hon där några veckor tillsammans med barn.

Elvy sörjes närmast av barnen med respektive, Anna-Greta i Dals Långed, Ulla-Britt i Ambjörnarp, Ella i Blomskog, Aina i Mellerud och Eje i Årjäng, elva barnbarn, 20 barnbarnsbarn, tre bonusbarnbarnsbarn och en brorsdotter.

Artikeltaggar

BlomskogDals LångedDödsfallFamiljSläktSyskonÅrjäng

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.