Hoppa till huvudinnehållet

Dalsländska bröder skrev historia – tog historiskt SM-guld: ”Jättehäftigt”

Publicerad:
Bröderna Jens Olsson (vänster) och Jesper Olsson (bredvid till höger) från Färgelanda kunde i helgen fira sitt första SM-guld med Trollhättans Badmintonförening. Foto: Torbjörn Jansson

Trollhättans Badmintonförening har blivit lite av en dalsländsk familjeförening. De Färgelandabördiga bröderna Jesper och Jens Olsson tränar laget som i helgen vann ett historiskt första SM-guld. Mycket tack vare Ludvig Petre Olsson, son till Jesper.

– Det är klart att det är speciellt att få vara med och se honom vinna också, säger Jesper Olsson.

Trollhättans badmintonförening vände underläge till 4–2-seger mot Uppsalalaget Fyrisfjädern i lördagens lagfinal i badminton–SM.

Nu kan laget titulera sig svenska mästare – för första gången någonsin.

– Det var fantastiskt. Jätteroligt. Det var en härlig inramning på alltihop för det var väldigt många Trollhätteungdomar på plats som var på ungdomstävling. Det var totalt 1 200 på läktaren och det är man inte van vid, säger Färgelandabördige Jesper Olsson, som tränar laget tillsammans med sin bror Jens.

Vände underläge

Trollhättan och Fyrisfjärdern inledde med varsin vinst – TBF i herrdubbel och de regerande mästarna från Uppsala i damdubbel.

Sedan var det dags för sonen Ludvig Petre Olsson att kliva in i herrsingel. Då var det med stor tyngd på hans axlar. 22-åringen hade dessutom varit sjuk flera gånger om under de senaste veckorna och knappt kunnat träna inför finalen. Där blev det förlust i tre raka set, vilket innebar att Trollhättan fann sig själva i ett 1–2-underläge. Men sedan kom vändningen. Efter en riktig bergochdalbana till match kunde man bärga guldet med 4–2.

Jesper Olsson (bak till vänster), Jens Olsson (tredje från höger) och Ludvig Petre Olsson (liggande till höger) kunde fira ett historiskt SM-guld i helgen.
Jesper Olsson (bak till vänster), Jens Olsson (tredje från höger) och Ludvig Petre Olsson (liggande till höger) kunde fira ett historiskt SM-guld i helgen. Foto: Torbjörn Jansson

– Ena stunden var man uppgiven, i den andra kändes vi som favoriter. Hon som spelade i sista matchen var supernervös och inledde med stryk i första set. Men sen löste hon det och då släppte nerverna. Det var jättehäftigt, säger Jesper Olsson.

Man inledde säsongen som underdogs på pappret, med en svagare trupp än i fjol. Men efter en bra start tuffade man på och stod till sist i finalen som favoriter.

– Jag hade en go känsla hela veckan. Jag trodde att vi skulle ha en bra chans. Känslan var sån när vi åkte upp, vi skulle inte vara nöjda med att bli tvåa. Sen var det små marginaler som avgjorde, men vi sa hela tiden att vi fan i mig skulle vinna, säger han.

Långa meritlistor

Bröderna Jesper och Jens Olsson har långa meritlistor som aktiva spelare. Tillsammans har de tre EM-medaljer, ett tiotal SM-guld och i både lag och individuellt, samt guld i Europacupen. I en SM-final möttes dom och då vann Jens mot Jesper som fick nöja sig med silver.

Nu fick Jesper dela guldet med sin bror och sin son Ludvig.

– Det är klart att det är speciellt och jätteroligt att få vara med när han vinner sitt första guld någonsin. Badminton är egentligen en individuell sport, men det är så mycket roligare att få dela glädjen. Det är svårt att värdera alla medaljer, men självklart är det stort.

Ludvig Petre Olsson firar med att spruta champagne. I bakgrunden syns pappa Jesper Olsson.
Ludvig Petre Olsson firar med att spruta champagne. I bakgrunden syns pappa Jesper Olsson. Foto: Torbjörn Jansson

Jens och Jesper började spelade badminton i Valbodalens BMK, då under den legendariske badmintontränaren Bengt Rydholm. Numera bor 79-åringen i Vänersborg och är fortfarande en eldsjäl inom badminton. Varje år arrangerar han badmintonresor till Malaysia, lite av sportens Mecka.

– Han har betytt väldigt mycket för mig och min bror. Det var han som var drivande i Färgelanda när vi började. Han har tagit fram väldigt många svenska mästare genom sina år. Även Ludvig har varit med Bengt på en av hans resor, säger Jesper Olsson.

Artikeltaggar

BadmintonFärgelandaFyrisfjädernJens OlssonJesper OlssonMedaljerTrollhättanUppsalaValbodalens BMK

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.