Hoppa till huvudinnehållet

Listan börjar bli lång – bluesfesten släpper nya namn

Publicerad:
Den amerikanske gitarristen Bernard Allison är en av flera färska bokningar till bluesfesten. Foto: Privat

Alla efterföljande artistsläpp har hamnat i skuggan av Louise Hoffsten. Hon lär bli det stora dragplåstret under sommarens upplaga av Åmåls bluesfest. Men programmet är fortfarande under konstruktion och förlängs stadigt med nya intressanta namn.

Vad sägs om en Parisbaserad amerikan med rastaflätor som skulle kunna ha gjort en ung Henke Larsson grön av avund? Eller Zimbabwes svar på Miriam Makeba, direkt från Danmark?

Åmåls bluesförening har med åren blivit experter på att hitta godbitar i festivalmarknadens fyndlåda. De vet att stora och dyra namn inte nödvändigtvis behöver betyda bättre konsertupplevelser.

Sommarens bluesfest har ett, möjligtvis två, ordentliga dragplåster i Louise Hoffsten och Walter Trout. Annars satsar arrangörerna enligt välbekant mönster på en dynamisk blandning av förhållandevis okända nykomlingar och beprövade kort.

Flera exil-amerikaner

Under de senaste månaderna har fyra akter med USA som hemland presenterats: Bernard Allison, Katie Henry, Will Jacobs och Austin Walkin Cane. Nu är visserligen ett antal av dem baserade i Europa, men ändå. Det stora landet i väst väger tungt på bluesvågen.

Katie Henry blir en ny bekantskap för Åmålspubliken.
Katie Henry blir en ny bekantskap för Åmålspubliken. Foto: Pressbild

Chicagobördige Bernard Allison, med Paris som hemort, blir säkerligen en spännande ny bekantskap för Åmålspubliken. Med rockigt gitarrspel och mäktiga rastaflätor intar han hamnterminalen.

Nya är även Katie Henry, från New Jersey, och Berlinbaserade Will Jacobs, medan Austin Walkin Cane, som gärna förknippas med New Orleans, gjorde avtryck på publiken under fjolårets gatublues.

En av de mer exotiska bokningarna är Miriam Manipira, zimbabwisk sångerska, starkt inspirerad av Bessie Smith, Billie Holliday, Etha James och Miriam Makeba. Men logistiken blir inte så krånglig som den låter, då Mandipira i likhet med sitt band har sin bas i Köpenhamn.

The Factory Smokers Street Revue, Claes Yngströms The Blue Devils, Travellers och Solid Zue Band är andra akter som presenterats under de senaste månaderna.

Bokningarna rullar på: Tunga jänkare klara för bluesfestenNu presenteras de första artisterna till sommarens bluesfest

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls BluesfestÅmåls bluesfestÅmåls bluesföreningBluesDansKatie HenryLouise HoffstenMusikNöje/Kultur

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.