Hoppa till huvudinnehållet

Protestlista för vitsippekullens bevarande – hundratals Åmålsbor har skrivit under

Publicerad:
Vitstippekullens vänner överlämnade namnlistor till kommunen. Hans Lagerqvist, Claes-Gunne Fransson, Jüri Krabo, Michaela Källstrand och Rose-Marie Larsson har alla varit engagerade i insamlandet.
Vitstippekullens vänner överlämnade namnlistor till kommunen. Hans Lagerqvist, Claes-Gunne Fransson, Jüri Krabo, Michaela Källstrand och Rose-Marie Larsson har alla varit engagerade i insamlandet. Foto: Andreas Dagström

En protestlista med 500 namn överlämnades på onsdagen till Åmåls kommun. Syftet är att stoppa det planerade butiksbygget vid E45-rondellen.

– Vi är inte emot nyetableringen, utan placeringen, säger Rose-Marie Larsson, en av flera engagerade namninsamlare.

Samrådstiden för del av Åmål 4:1, det tänkta nya handelsområdet, löper ut den 20 april. Fram till dess är alla välkomna med skriftliga synpunkter på detaljplaneförslaget.

Bland annat lämnades det in ett kuvert tjockt av fulltecknade namnlistor. Avsändare var Vitsippekullens vänner, som vill att kommunen sätter stopp för arbetet.

– Vi har fått med nästan hela Patrongatan, alla utom två, säger namninsamlaren Hans Lagerqvist och syftar på bostadsområdet allra närmast kullen.

Går inte att återskapa

Där bor bland andra Rose-Marie Larsson, även hon engagerad i motståndsgruppen:

– Vi är inte emot nyetableringen, utan placeringen. Spränger vi bort kullen, då går den inte att återskapa, säger Rose-Marie Larsson, och får medhåll av grannen Michaela Källstrand.

Båda vill att framtida barn ska få samma chans som deras egna att leka bland träden på Vitsippekullen.

– Jag har bott här sedan 2000. Huset valdes med omsorg. Vi avvaktade rätt läge och det fann vi på Patrongatan, jag och min sambo, säger Rose-Marie Larsson, som menar att bygget skulle innebära en radikal ändring av livsmiljön för alla boende runtomkring.

Engagemanget är stort för kullen mellan rastplatsen och Patrongatan, där vitsipporna ännu inte riktigt slagit ut.
Engagemanget är stort för kullen mellan rastplatsen och Patrongatan, där vitsipporna ännu inte riktigt slagit ut. Foto: Andreas Dagström

Svårast med yngre

Merparten av de totalt 500 namnteckningarna samlades in under helgens vårmarknad.

– Jag har sällan sett så många engagerade människor. Många är arga på byggplanen. Det finns ett enormt engagemang ute bland folk. Bara ett fåtal som sagt nej till att skriva under. De tycker att vi ska göra en manifestation i stället, med marschaller och annat, säger Hans Lagerqvist

Flitigaste namninsamlaren var Jüri Krabo. In i det sista jagade han signaturer på parkeringen utanför Ica.

– De yngre har svårt att ställa upp. Ibland känns det som att de inte bryr sig , säger Jüri Krabo.

Vad hoppas ni att namnlistan ska leda till?

– Sverige är ändå en demokrati, och som politiker har man skyldighet att lyssna på medborgarna, säger Rose-Marie Larsson.

Med lite mer tid tror Vitsippekullens vänner att de lätt skulle kunna få ihop 2 000–3 000 signaturer. Därför anser gruppen att frågan borde avgöras genom folkomröstning.

Handlare oroar sig för butiksbygge vid E45 – kräver konsekvensanalysMånga kritiska röster om planerat handelsområde: ”Tänk om!”Ett steg närmare butiksbygge vid E45-rondellen – hela berget måste sprängas

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunBostad och byggenDetaljplanerFolkomröstningarManifestationerNyetableringarParkeringSamhälle

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.