Drogmottagning för unga öppnar i höst: ”Något vi väntat länge på”

Publicerad:
Mini-Maria vill öppna en mottagning vid Bup Dalslands sjukhus. Foto: Andreas Dagström

Till Mini-Maria kan ungdomar som riskerar att hamna i missbruk vända sig. I veckan öppnar mottagningar i Trollhättan och Uddevalla och snart även i Bäckefors.

– Vi hoppas kunna vara igång i Bäckefors till hösten, säger Agneta Lindqvist, områdeschef inom regionhälsan.

Mini-Maria finns sedan förra året i regionens södra delar och vänder sig till ungdomar upp till 21 år. Det handlar om en lågtröskelverksamhet dit ungdomar med riskbruk av droger, alkohol och spel med pengar kan vända sig. Genom att regionen och kommunerna samverkar hoppas man på en mer effektiv behandling.

– Det här är något vi väntat på i många år, att komma ut tidigt och möta ungdomar som testat på och är i riskgrupp genom att samverka mellan sjukvård och socialtjänst, säger enhetschef Henric Bergqvist, enhetschef Trollhättan.

20 april öppnar huvudmottagningarna i Trollhättan och Uddevalla. Till en början på tillfälliga adresser för att i höst flytta in i permanenta lokaler. Då kommer Bup (barn- och ungdomspsykiatrin) i Trollhättan och Mini-Maria att inrymmas i samma byggnad. I höst hoppas man också öppna en mottagning i Bäckefors.

– Vi håller på att förhandla om lokaler på Dalslands sjukhus, en möjlighet är att dela lokaler med Bup men inget är klart. Det ställs vissa krav för att kunna möta ungdomar på rätt sätt. Vi hoppas kunna vara igång till hösten, säger Agneta Lindqvist.

”Jobba utåtriktat”

Mottagningen i Bäckefors kommer att vara öppen ett par dagar i veckan.

– Det är personalen på huvudmottagningarna som kommer åka ut och bemanna vissa dagar. En del av tjänsten är också att jobba utåtriktat och göra reklam för att vi finns, bland annat genom att besöka skolor, säger Henric Bergqvist.

För att besöka Mini-Maria krävs ingen remiss och det är kostnadsfritt. Mini-Maria tar även emot närstående.

”Det är oroväckande”

Kommunpolis Peter Torstensson välkomnar alla åtgärder som kan sättas in och bryta en negativ trend hos ungdomar så de kommer på rätt bana. Han oroas över den liberala inställningen till droger ute i Europa som är på väg till Sverige.

– Man märker av att det blivit en mer liberal inställning bland våra ungdomar och det är oroväckande. I populärkulturen och filmkulturen romantiseras droger och det är ett tecken i tiden, säger han.

Peter Torstensson, kommunpolis oroas över den alltmer liberala inställningen till droger.
Peter Torstensson, kommunpolis oroas över den alltmer liberala inställningen till droger. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Hur stort droganvändandet är bland ungdomar går upp och ner, säger Torstensson, men debutåldern har ändrats.

– Vi har mycket kontakter med socialtjänsten och vi ser signaler. Trenden är att debuten går ner i åldrarna. Man förvånas över de tips man får in. När jag började som polis på 1990-talet tog vi hand om en kille som var elva år och använde hasch, det var väldigt ovanligt då. Trenden är att vi får ut storstadsproblemen och det blir ett råare klimat med våldsbrott. Vi kommer att få se att det går ner i åldrarna här också, säger han.

Artikeltaggar

Agneta LindqvistBäckeforsDrogerMissbrukSjukhusSocialtjänstTrollhättanUddevallaVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare