Hoppa till huvudinnehållet

Fyra lag på 16 poäng när kvalserien avgörs: ”Sjukt nervöst”

Publicerad:
Nybro hade chansen att rycka åt sig ledningen i kvalserien, men föll mot Troja Ljungby. Nu väntar en högdramatisk avslutning av serien. Bilden är från när lagen möttes i januari.
Nybro hade chansen att rycka åt sig ledningen i kvalserien, men föll mot Troja Ljungby. Nu väntar en högdramatisk avslutning av serien. Bilden är från när lagen möttes i januari. Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN

Pelle Hedlunds Nybro Vikings IF har fortfarande chansen att nå Hockeyallsvenskan nästa säsong, men oddsen försämrades avsevärt när laget föll med 0–1 mot IF Troja Ljungby på torsdagskvällen.

– Det var inte alls bra från vår sida, alla ville så mycket så det låste sig, säger Pelle Hedlund.

När tabellettan Hudiksvalls HC föll med 1–4 borta mot Väsby IK HK fick Nybro Vikings IF en gyllene chans att koppla greppet om kvalserien. Då föll man med 0–1 borta mot redan avhängda IF Troja-Ljungby.

– Det hade räckt att vi tog en poäng mot Troja-Ljungby, då hade vi haft det i våra egna händer i sista matchen, säger Pelle Hedlund.

Torsdagens resultat gör i stället att det är högdramatiskt i kvalserien inför den sista omgången på lördag. Väsby IK HK, Kalmar HC, Hudiksvalls HC och Nybro Vikings IF ligger alla på 16 poäng inför avgörandet.

– Det är riktigt spännande utifrån sett men för oss som spelar är det jobbigt, sjukt nervöst.

Nybro har en liten chans att ta förstaplatsen, vilket innebär en plats i Hockeyallsvenskan nästa säsong, men då man har sämst målskillnad av alla topplagen har man det inte i egna händer. För att säkra segern behöver man vinna mot jumbon Piteå HC samtidigt som matchen Kalmar–Väsby slutar lika efter full tid. Dessutom måste Hudiksvall tappa poäng mot Troja-Ljungby. Mycket som måste gå Nybros väg om laget ska ta steget upp med andra ord.

– Piteå har varit klart sämst i kvalserien så vi hoppas att vi gör många mål.

Bra start i klubben

Pelle Hedlund lämnade Almtuna IS i Hockeyallsvenskan för Nybro i januari. Han fick direkt stort förtroende från dåvarande huvudtränaren Pekka Virta och gick in som andracenter.

– Det började bra, men sedan har det gått lite tyngre för mig i kvalserien.

I de senaste matcherna i kvalserien har Pelle Hedlund varvat mellan tredje- och fjärdekedjan. Skiftet skedde när Pekka Virta lämnade tränarposten av personliga skäl i början av kvalserien. Assisterande tränaren tränaren Pontus Nyberg kom in i hans ställe.

Stark hockeykultur

Trots att Pelle Hedlund klivit ner en division är det ett helt annat tryck på Nybros matcher jämfört med Almtunas, berättar han. Med både Kalmar och Troja-Ljungby i samma kvalserie har det varit bra tryck på läktaren.

– Det är riktigt roligt. Det har varit fullsatt hemma i tretton raka matcher nu.

Pelle Hedlund har kontrakt säsongen ut men är öppen för en fortsättning i klubben, oavsett om det blir i Hockeyettan eller i Hockeyallsvenskan.

– Vi har inte pratat om det än men jag är öppen för att fortsätta.

Artikeltaggar

HockeyallsvenskanHudiksvalls HCIF Troja-LjungbyIshockeyKalmarNybroNybro VikingsPekka VirtaPelle HedlundVäsbyVäsby IK Hockey

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.