Efter att ha varit med i flera löparkurser som deltagare startade Eva-Lotta Lundgren tillsammans med löparvännen Marianne Payne en egen grupp i Åmål.
Varje onsdag samlas nu löparna, med vida varierande ambitioner, för ett gemensamt pass på Hanebol.
– Jag hoppas att deltagarna hittar löpglädjen och blir sugna på att fortsätta springa, säger Eva-Lotta Lundgren.
Den låga aprilsolen sänker sig över Hanebol och ger en behaglig temperatur, perfekt för löpning.
Deltagarna står i en ring på Hanebols parkering och lyssnar på löpcoacherna Marianne Payne och Eva-Lotta Lundgren som går igenom dagens pass, parintervaller i backe. Efter en lätt uppvärmningsjogg, tänjning och löpskolning kör de igång dagens ”huvudrätt” i en av Hanebols ”mördarbackar” som de flesta, lyckligtvis, springer nedför i vanliga fall.
Deltagarna jobbar parvis med växelvisa intervaller i backen och styrkeövningar. Ett mjölksyrepass helt enkelt. Mellan övningarna väver ledarduon in tekniktips om fotisättning och hållning i uppförs- och nedförslöpning.
– Lite mer framåtlutat, landa mer på tårna och ha med er armarna ännu mer, instruerar Marianne Payne.
All utbildning i löpskolning de senaste veckorna har gjort de nyblivna ledarna lite ”arbetsskadade” erkänner de. När de är ute och löper spanar de in andra löpares teknik på ett helt annat sätt än tidigare.
– Oj, vilket steg! Den där löparen har nog gått på Runacademy, kan vi säga till varandra, säger Eva-Lotta Lundgren.
Gick digitala kurser
Eva-Lotta Lundgren har varit med som deltagare på flera digitala kurser, vinter- och höstutmaningar, med företaget Runacademy. När hon sedan fick se att Runacademy sökte coacher i nya städer pratade hon ihop sig med Marianne Payne om att starta en grupp i Åmål.
De genomförde en ledarutbildning och med kort varsel fick de sedan ihop en grupp på en handfull deltagare. En alldeles lagom grupp med tanke på att det är första gånger de kör, menar ledarduon.
Kursen har varit igång under en månads tid och fortsätter fram till mitten av juni.
– Vi har redan hunnit med både fina vårkvällar och snölöpning, säger Eva-Lotta Lundgren.
I höst hoppas de på en fortsättning – och utökning av gruppen.
– Jag och Marianne kommer att fortsätta och jag hoppas att deltagarna också gör det, och att vi blir ännu fler, säger Eva-Lotta Lundgren.
Jag fick hälsporre. Då började jag fundera på varför jag fick det – jag har ju sprungit i 100 år känns det som. Men då visade det sig att jag hade fel teknik. Det är viktigt att man har rätt teknik och tränar upp rätt muskler så att man håller längre.
Vid större grupper delas deltagarna in i mindre grupper baserat på erfarenhet och ambition, men med tanke på att de är så få i Åmål kör alla i samma grupp.
– Vi kör en mix här. Alla kör på sin egen nivå. Om det är någon som springer lite långsammare så lägger jag mig i bakkant tillsammans med den löparen, säger Eva-Lotta Lundgren.
Ambitionerna varierar i gruppen. Vissa deltagare vässar formen inför Göteborgsvarvet medan andra bara vill komma igång och få löpartips.
– Vi är ett härligt gäng så det är verkligen löparglädje. Vi stöttar varandra, säger Eva-Lotta Lundgren.
Inga långpass
Långpassen får deltagarna beta av på egen hand. När gruppen träffas på onsdagarna är det fokus på löpteknik, löpskolning och intervallträning. Allt för att deltagarna ska utvecklas och för att löpningen ska bli lättare och skonsammare.
Något som även en erfaren löpare som ledaren Marianne Payne behövde, visade det sig.
– Jag fick hälsporre. Då började jag fundera på varför jag fick det – jag har ju sprungit i 100 år känns det som. Men då visade det sig att jag hade fel teknik. Det är viktigt att man har rätt teknik och tränar upp rätt muskler så att man håller längre.
Varför är du med i löpargruppen?
Sandra Krokström, Åmål
– Jenny, min kollega, skulle vara med så jag följde med på de första prova på-passen och blev fast. Jag är dålig på att träna på löpteknik, jag bara springer annars. Jag hoppas förbättra min teknik under kurser. Det är mycket intervaller också. Det är lättare att få till när någon säger att man ska göra det.
Jenny Martinsson, Åmål
– Jag sprang mycket förr och behövde en kick off igen, kände jag. Jag behövde inspiration och få till intervallträningen, det är svårt att få till själv, tycker jag. Jag hade inget flås alls när vi började men bara på några veckor känner jag skillnad. Nu vågar jag mig ut lite mer själv också.
Ida Blom, Dals-Ed
– För att förbättra min löpteknik. Jag har sprungit ganska mycket tidigare men aldrig gått någon teknikkurs tidigare. Det finns inget liknande i Dals-Ed. Jag jobbar i Bengtsfors så jag åker hit efter jobbet på onsdagar.
Christer Magnusson, Åmål
– Jag har sprungit i några år på egen hand och tycker om att springa långt. Jag har letat efter en löpargrupp ett tag. Jag vill lära mig mer teknik och bli snabbare. Det är svårt att träna intervaller själv också, mer inspirerande att springa ihop med andra.
Runacedemy
Runacademy grundades av löparen Petra Kindlund hösten 2013 i Stockholm.
Över 10 000 löpare och 600 ledare, fördelat på löpargrupper på 100 platser i Sverige deltar årligen i verksamheten.
Företaget erbjuder även löpcoaching online, personlig löpcoachning och arrangerar löpteknikkurser, företagsträning, löparläger och resor.